Kod Temerina otrovane zaštićene ptice

U sredu 6. aprila lovočuvar Lovačkog udruženja “Srndać” iz Temerina pronašao je leševe pet strogo zaštićenih ptica grabljivica pored leša domaće patke u ataru severozapadno od Temerina, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

  • Među stradalim pticama bile su četiri eje močvarice i jedan mišar. Detaljnijom pretragom terena nedaleko odatle, pronađeni su leševi dva gavrana i jedne lisice. Eje i mišari gotovo sigurno otrovali su se jedući zatrovanu domaću patku koja je poslužila kao mamac, a gavranovi su stradali jedući zatrovano jaje – kaže se u saopštenju društva.
Temerin - potrovane zaštićene ptice

Temerin – potrovane zaštićene ptice

Na poprište ove ekološke katastrofe pozvani su predstavnici Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode koji su obišli lokaciju i pokupili leševe životinja. U skladu za Zakonom o zaštiti prirode koji propisuje brigu o strogo zaštićenim divljim vrstama, leševi će biti podvrgnuti analizama koje treba da ukažu na razlog uginuća i vrstu otrova koja je korišćena.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštava da slika koja je na terenu uočena “užasno ubedljivo” ukazuje na namerno trovanje svih pronađenih životinja, po istom principu koji aktivisti ovog udruženja već godinama uočavaju i prijavljuju državnim institucijama. Naime, u blizini se nalazi usamljeni salaš na kome se gaje patke identične onoj koja je poslužila kao mamac.

  • Ornitolozi ogorčeno ponavljaju da su trovanja životinja po Vojvodini, koja više niko ne može pobrojati, pokazatelj odsustva zdravog razuma kod osoba koje se usuđuju da preduzmu ovakve aktivnosti. Trovanja lisica i šakala, uz užasne posledice po ostali živi svet, nisu dlučajna. To nije pojava na koju želimo da se naviknemo, upozoravaju prirodnjaci. Oni traže brzo procesuiranje počinilaca ovog zločina, a obećavaju i još intenzivnije praćenje stanja živog sveta, koji i dalje pokušava da preživi u nemogućem otrovnom okruženju na našim oranicama. Podsećaju da za trovanje gotovo 50 belorepana u Srbiji, najveće naše ptice grabljivice, u proteklih sedam godina još uvek niko nije kažnjen – zaključuje se u saopštenju.

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije/Boštjan Deberšek
Izvor: Radio televizija Vojvodine

You may also like...