Konferencija „Zemlje u tranziciji i voda kao faktor stabilnosti“

Konferencija „Zemlje u tranziciji i voda kao faktor stabilnosti“ održana je 7. i 8. septembra 2016. godine u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i Privrednoj komori Srbije. Konferenciju je organizocao Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ A.D., u saradnji sa UNESKO Centrom II kategorije za vode za održivi razvoj i prilagođavanje klimatskim promenama (WSDAC) i Javnim komunalnim preduzećem „Beogradski vodovod i kanalizacija“.

Zemlje u tranziciji i voda kao faktor stabilnosti

Konferenciju je otvorio gospodin Tomislav Nikolić, predsednik republike Srbije. Na otvaranju Konferencije, učesnicima su se obratili i predsednik SANU akademik Vladimir Kostić, prof. dr Milan Dimkić, direktor Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ i profesor Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, prof. dr Soontak Lee, profesor Yeungnam univerziteta, guverner Svetskog saveta za vode (WWC) i predsednik Međunarodnog hidrološkog društva za životnu sredinu (IHES), gospođa Nataša Milić, direktorka Republičke direkcije za vode, ispred Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije.

Osnovni cilj organizovanja Konferencije jeste sagledavanje prioriteta, problema i potreba integralnog upravljanja vodama na različitim nivoima – globalnom, regionalnom i lokalnom, sa posebnim osvrtom na zemlje u tranziciji.

Skup je organizovan u cilju iniciranja aktivnosti na ojačanju državnog, finansijskog, kapacitativnog i edukativnog sistema u oblasti voda, kako bi bio u stanju da odgovori na probleme u ovoj oblasti.

  • Srbija je suočena sa brojnim izazovima kada je reč o upravljanju vodama i s obzirom da je to pitanje izuzetno kompleksno, treba ga rešavati dugoročno i sistematično – izjavio je direktor Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ AD profesor dr Milan Dimkić. Imajući u vidu da je zemlja veoma zadužena, radi uspešne realizacije neophodnih promena povezanih sa tranzicionim procesima, od suštinskog značaja je ojačavanje tehničkih kapaciteta Vlade Srbije i svih drugih kapaciteta za upravljanje vodama, kako institucionalno, tako i finansijski – dodao je profesor Dimkić.

Prvog dana Konferencije, 7. septembra, u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, na programu su se  našle teme vezane za međunarodnu saradnju u oblasti voda, problematiku upravljanja vodama u tranzicionim zemljama, iskustva međunarodnih organizacija, programa i inicijativa u oblasti voda u raznim zemljama na slivu Dunava i u Srbiji, kao i teme koje se odnose na finansiranje i druge ekonomske aspekte upravljanja vodama i prirodnim resursima. Predavači su bili istaknuti domaći i međunarodni stručnjaci iz oblasti ekonomije i upravljanja vodama, univerzitetski profesori i akademici (UNESCO, Institut „Jaroslav Černi“, Bečki vodovod, Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunava – ICPDR, SANU, Saved podunavskih gradova i regija, Institut za upravljanje vodama BOKU Univerziteta iz Austrije, Evropskakomisija – Joint Research Centre, Dunavska strategija- Ministarstvo spoljnih poslova Mađarske)

Drugog dana konferncije, 8. septembra, u Privrednoj komori Srbije, bile su zastupljene teme koje su se odnosile na pitanja ulaganja u vodoprivredu Srbije, kao što su: priprema i implementacija projekata, finansiranje projekata u sektoru voda, mogućnosti obezbeđivanja sredstava za finansiranje, kao i neophodni koraci ka unapređenju sektora voda u vodosnabdevanju, kanalisanju, odbrani od poplava i sl. Predavači su bili domaći i međunarodni stručnjaci iz oblasti ekonomije i upravljanja vodama (Ministarstvo finansija RS, Institut „Jaroslav Černi“, Beogradski vodovod i kanalizacija, Opština Kladovo, nezavisni konsultanti, Međunarodno udruženje vodovoda na slivu Dunava – IAWD)

Na konferenciji su  kao predavači učestvovali  stručnjaci i naučni radnici iz Srbije iz oblasti upravljanja vodama i ekonomije, građevinskih i konsultantskih kompanija (Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“, Energoprojekt), predstavnici vlasti, javnih komunalnih preduzeća vodovoda (JKP Beogradski vodovod i kanalizacija i drugi vodovodi iz Srbije), naučni radnici i stručnjaci iz zemalja zapadne Evrope (Nemačka, Holandija, Austrija, Mađarska) i Južne Koreje.

Skupu su prisustvovali predstavnici SANU, Akademije inžennjerskih nauka Srbije, Ministarstva finansija RS, Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbie, Ministrstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, jednog broja stranih diplomatskih predstavništava u Srbiji,  Privredne komore Srbije. Takođe je prisustvovao i veliki broj predstvanika preduzeća iz sektora voda, među kojima predstavnika vodovoda i vodprivrednih preduzeća širom Srbije (Šabac, Obrenovac, Leskovac, Sremska Mitrovica, Kladovo, Čačak, Zaječar, Novi Kneževac, Beograd, Užice, Lebane, Kragujevac, Kraljevo, Grdelica, Sombor), predstavnika Srbijavode i Voda Vojvodine, Instituta „Jaroslav Černi“, Energoprojekta, i drugih kompanija iz sektora voda, naučnih radnika i studenata iz instituta i fakulteta Univerziteta u Beogradu i Novom Sadu,

Konferencija je organizovana pod pokroviteljstvom Predsednika Republike Srbije, Vlade Republike Srbije, Srpske akademije nauka i umetnosti, Privredne komore Srbije, Akademije inženjerskih nauka Srbije, Srpskog društva za zaštitu voda, Međunarodne komisije za zaštitu reke Dunav.

Pokrovitelji konferencije su i Međunarodno udruženje vodovoda u slivu Dunava (IAWD), Udruženja za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo i Udruženje vodovoda i kanalizacije Srbije.

Marijana Miletić- Radić, Ref. za odnose sa javnošću
Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“, Beograd

You may also like...