Osmi ekološki radni kamp – KRIVAJA 09.

vzi

Udruženje građana Hrast iz Krivaje, kod Bačke Topole i Vojvođanska zelena inicijativa iz Novog Sada organizuju 8. međunarodni kamp u Krivaji kod Bačke Topole 8. međunarodni kamp, koji će trajati od 13. do 19. jula 2009. Cilj kampa je čišćenje  parka u centru Bačke Topole i edukacija mladih iz ekologije, kroz ciklus radionica i predavanja u oblasti zaštite životne sredine. Učesnici kampa su studenti i srednjoškolci koji su zainteresovani za ovu oblast. U Krivaji se nalazi Park Marije Terezije koji je pod II stepenom zaštite, kao i jezero, pa učesnici imaju svojevrsnu priliku da u prirodnom ambijentu steknu nova znanja iz ekologije.

kamp-krivaja

ciscenje-zoveU prepodnevnim satima se sprovodi akcija čišćenja parka od zove, bršljana i drugih invazivnih i parazitskih vrsta koje „napadaju“ hrastove stare više desetina godina. Nedaleko od parka se nalazi Pilakova dolina – stepa – predeo izuzetnih prirodnih vrednosti u Vojvodini. Ova ravnica je bila poznata po stepama koje su, nažalost, u cilju iskorišćavanja svakog dela zemljišta za poljoprivredu brzo nestajale.

U poslepodnevnim časovima organizovana su predavanja i radionice iz oblasti ekologije, a predavači su ugledni profesori sa Novosadskog Univerziteta: dr Milica Matavulj, dr Milan Matavulj, dr Pal Boža… Pored domaćih učesnika u Krivaju dolaze i gosti iz zemalja u okruženju: Hrvatske, Federacije BiH, Makedonije, Bugarske… Gosti iz Blagoevgrada (Bugarska) su umetnici iz Kuklen teatra koji će i ove godine sa mladima iz Krivaje i učesnicima kampa pripremiti pozorišnu predstavu na neku od tema iz oblasti zaštite životne sredine.

Iskustvo od ranijih godina govori da su učesnici, ali i organizatori izuzetno zadovoljni ovim kampom koji spaja lepo i korisno na jednom mestu. Tihomir Lazarević, koji je već nekoliko puta učestvovao na ovom kampu, ističe da je to dobra prilika da se ljudi ponovo vrate u prirodu i da iz klasičnih učionica i sivila grada dođu u prirodni ambijent gde se mnogo toga može naučiti. – „To je događaj gde se na terenu mogu izvesti brojne praktične operacije i potvrditi teorija sa predavanja. Još je Josif Pančić insistirao na tome da se priroda proučava u prirodi, pa zašto i mi ne bismo bili Pančić 21. veka. Naravno da jedva čekam početak kampa“, naglasio je Tihomir.

Marko Rokvić, koordinator Omladinskog ekološkog kluba naglašava – Boravak u prirodi uvek donese nešto sasvim novo. Kamp se svake godine održava sredinom leta, pored rada na ulepšavanju starog parka I radionica na kojima se mnogo toga može naučiti, u Krivaji postoji jezero i bazen na kome se učesnici mogu dobro zabaviti u slobodno vreme, zaključuje Marko.

You may also like...