ŠTETAN UTICAJ POLIMERA U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI

U organizaciji Planinarsko ekološkog kluba “GORA” iz Kragujevca, održana je tribina pod nazivom ”Štetan uticaj polimera u prehrambenoj industriji na zdravlje ljudi”, na kojoj je govorio prof. dr Bogdan Nedić, sa Mašinskog fakulteta u Kragujevcu. Članovi Gore i svi zainteresovani mogli su da nauče kako da plastične mase koriste, a da pri tom ne ugroze svoje zdravlje. Gost predavač prof. dr Nedić još jednom je pojasnio nužnost reciklaže. Danas živimo u svetu u kojem postoji nebrojeno mnogo zagađivača okoline i toksičnih materija koje su štetne za čovekovo zdravlje. Polimeri čine veliki deo tih materijala, i trenutno postoji preko 30 hiljada raznih prirodnih i sintetičkih polimera. Poznavanje vrste i mogućeg štetnog uticaja na čovekovo zdravlje je imperativ pri izboru i upotrebi pojedinih vrsta polimera. Posebna pažnja mora se posvetiti u prehrambenoj industriji, a o tome mogli su nešto više da čuju na predavanju koje je u Kragujevcu održao prof. dr Bogdan Nedić.

planinarsko-ekološki klub GORA iz Kragujevca

prof. dr Bogdan Nedić

prof. dr Bogdan Nedić

 

 

  • U prostoru koji nas okružuje nalaze se različite toksične hemikalije. Danas postoji više od 70 000 sintetičkih hemikalija, uz uvođenje oko 1000 novih svake godine. Većina tih hemikalija označena je kao “štetne za ljudsko zdravlje” ili “toksične”, iako je, na žalost, samo 7 % njih bilo pravilno ispitano da bi se otkrio njihov učinak na ljudski ili neki drugi oblik života. Zato je vrlo važno naučiti činjenice i znati moguće učinke tih materijala na ljudsko zdravlje – objašnjava Nedić.

Plastična ambalaža za pakovanje hraneUpotreba polimera za ambalažu

Polimeri predstavljaju jedne od najraširenijih materijala u čovekovoj okolini. Industrija polimera svake godine beleži rast u proizvodnji, najviše u prehrambenoj industriji a nešto manji rast u ostalim industijskim granama. Čovek svakodnevno na razne načine dolazi u dodir sa njima, najčešće preko hrane koja se pakuje u ambalažu od tih materijala, direktnim dodirom i udisanjem materija koje ispuštaju.

  • Materije koje se nalaze u tim materijalima migracijom prelaze na hranu, čovekovu kožu i njegov endokrini sistem. Na isti način prelaze u tlo, more, podzemne vode, drugim rečima u celi ekosistem. Iz tog razloga je potrebno poznavati kako te supstance utiču na čovekovo zdravlje i njegovu okolinu. Zbog mnogobrojnosti, nije moguće sve ispitati i poznavati njihovu toksičnost, kancerogenost ili neki drugi oblik štetnosti – ističe Nedić.

Svakodnevnim istraživanjima dolazi se do novih saznanja, pa tako i do odgovora na postavljena pitanja. Primena polimera predstavlja veoma malu opasnost za zdravlje i okolinu, jer se mora imati u vidu da su brojni zagađivači okoline i razni uticaji na zdravlje čoveka, poput stresa, načina ishrane, brojni štetni sastojci u hrani i vodi, daleko opasniji i imaju veoma štetan uticaj na zdravlje ljudi.

Posuđe prevučeno politetrafluoretilenom

Zbog svega navedenog polimeri su bitan materijal budućnosti i baš iz tog razloga će njihova upotreba rasti i proširivati se. Takođe, štetan uticaj se ne sme zanemariti već su potrebna dalja istraživanja i razvoj drugih polimera sa mnogo manjim štetnim uticajem.

VRSTA

POLIMERA

 

PRIMENA MATERIJA
PE-LD Vrećice, razne posude za čuvanje hrane Razni antioksidansi
PE-HD Vrećice, boce za mleko Razni antioksidansi
PVC Folije i posude za čuvanje mesa i slatkiša

Omekšivači (uglavnom ftalati), razni

stabilizatori ,

PET Boce za vodu i gazirane sokove, limenke piva Acetaldehid
PP

Čepovi za boce, slamke za pića

Razni stabilizatori, butilirani hidroksil toluen (BHT)
PS

Čaše, čašice za jogurt, razni

podlošci za hranu

Stiren (akumulira se u telesnoj masnoći)

You may also like...