Zabranjen lov grlica u Srbiji

Pravilnikom o izmenama i dopunama Pravilnika o proglašavanju lovostajem zaštićenih vrsta koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, proglašena je zabrana lova na grlicu (Streptopelia turtur), do 31. marta 2017. godine. Izmenama i dopunama Pravilnika produžava se zaštita i poljske jarebice (Perdix perdix) na godinu dana. Naime, ovim propisom „radi zaštite i regulisanja brojnosti populacije poljske jarebice preduzima se mera lovostaja ove zaštićene vrste divljači do 31. marta 2016. godine“.

grlica

Odluka o zaštiti grlice usledila je nakon višegodišnje inicijative nevladinih organizacija koje se bave zaštitom ptica i stručnih ustanova, Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode AP Vojvodine, i predstavlja izraz razumevanja nadležnog državnog organa za probleme u zaštiti ornitofaune i biodiverziteta Srbije na koje se više godina ukazuje.

Inicijativa za zaštitu prepelice i grlice prvi put je pokrenuta još 2002. godine kao reakcija na afere šverca ptica iz Srbije. Nevladine organizacije za zaštitu ptica su od tada pokušavale da izdejstvuju zaštitu ove dve vrste, uz podršku stručnih ustanova Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Pokrajinskog zavoda koji su se zalagali za ozbiljnije i sistematično razmatranje problema vezanih za očuvanje ove dve vrste. U protekle dve godine, nevladin sektor sa inicijativom za zaštitu grlice i prepelice okupio je 51 nevladinu organizaciju, koji su se založili za zaustavljanje ugrožavanja populacija ove dve ptičje vrste.

Međutim, inicijativa za zaštitu grlice i prepelice samo je delimično ostvarena, s obzirom da je donetim Pravilnikom o izmenama i dopunama Pravilnika o proglašavanju lovostajem zaštićenih vrsta, izostala stroža zaštita prepelice. Biće neophodno da se dalje razmatra i taj deo zahteva i pokrene postupak za revidiranje statusa prepelice u Srbiji, s obzirom da se način korišćenja prepelice kao prirodnog resursa ne može smatrati održivim, kao i da je pitanje zaštite ovih vrsta jedno od pitanja gde je neophodno da se izvrši usklađivanje sa pravnim tekovinama Evropske unije i evropskim standardima u oblasti zaštite prirode i biodiverziteta.

Izvor: Zavod za zaštitu prirode Srbije

You may also like...