Etno jezero

Refleksija etno sela

Refleksija etno sela.

Na zahtev Javno komunalnog preduzeća ’’Vodovod i kanalizacija ’’ iz Kragujevca, republički inspektor za zaštitu životne sredine, obavio je vanredni inspekcijski pregled u opštinskoj upravi u Kniću. Tom prilikom, kako tvrde u ovom preduzeću, utvrđeno je da Ribarsko etno selo, na obali Gružanske akumulacije, nema izvod iz plana za izgradnju koji predstavlja osnovni uslov za legalnu gradnju.

Rešenja kojim je posle pet godina legalizovana bespravna gradnja, a koje je izdala Opština Knić, nije validno, jer objekat ne podleže legalizaciji, pošto je prema rečima

direktora kragujevačkog Vodovoda Obrena Ćetkovića gradnja započeta posle 13 maja 2003. godine. Vanrednim inspekcijskim pregledom u opštinskoj upravi u Kniću, kažu u Vodovodu, otkriveno je da je izdavanje građevinske dozvole za gradnju Ribarskog etno sela nezakonito.

  • Urađeno je i pored saznanja da je građevinski inspektor optine Knić još septembra 2005 godine dao nalog za rušenje do temelja, koje je potvrđeno od strane Vrhovnog suda Srbije septembra 2008 godine, da bi nakon toga prema rečima Ćetkovića opština Knić izdala u decembru iste godine dozvolu za gradnju.

Ugovor sklopljen između predstavnika Opštine Knić i investitora o zaštiti životne sredine nema pravnu snagu, jer ga je potpisao neovlašćeni organ – umesto predsednika potpisao je potpredsednik opštine Dragan Mišović 19. 12. 2008 godine, ističe Ćetković. Takođe nadležni organ za poslove zaštite životne sredine prilikom donošenja rešenja- da za ribarsko etno selo nije potrebna izrada Studije o proceni uticaja zatečenog stanja na životnu sredinu, nije sproveo postupak, iako je po zakonu bio dužan da to uradi u pojasu od 500 metara, koji predstavlja zonu sanitarne zaštite, nalaze se 72 zidana ili montažna objekta.

  • Tražićemo da rukovodstvo opštine Knić odgovara povodom izdavanja dozvole za izgradnju Ribarskog etno sela, a svi ostali objekti prema rečima Ćetkovića doživeće istu sudbinu, biće im zabranjena dalja gradnja ili će biti srušeni.

Iako je voda koju piju Kragujevčani, kako tvrde u Vodovodu, trenutno potpuno ispravna, ovakva gradnja ugrožava bakteriološku i hemijsku ispravnost akumulacije Gruža. Ekipe gradskog Vodovoda od početka akcije, uklonili su 76 bespravno izgrađenih i postavljenih pontona i platformi na vodi Gružanskog jezera, koji ih povezuju sa obalom. U ovom komunalnom preduzeću kažu da se akcija nastavlja sve dok ne budu uklonjeni svi objekti, a ostalo je još 11 pontona i platformi.

You may also like...