Evropski dani sunca i naprednih tehnologija

Sajam ekologije, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, pod nazivom “Evropski dani sunca i naprednih tehnologija” održan je 6. juna 2014. godine, u organizaciji Opštine Vršac.
Ovom prilikom, potpisan je Protokol o saradnji opština Vršac, Alibunar, Plandište i Bela Crkva iz oblasti zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i obnovlјivih izvora energije.
Brojne firme predstavile su nove tehnologije iz oblasti građevinarstva, sistema grejanja i hlađenja, obnovlјivih izvora energije, osvetlјenja, namenjenih građanstvu, firmama i institucijama.

Evropski dani sunca i naprednih tehnologija

Pored firmi, na sajmu su se predstavile i srednje tehničke škole i fakulteti, koji su uklјučeni u projekte iz ovih oblasti, kao i nevladine organizacije iz oblasti ekologije, zaštite životne sredine i energetike.
Profesor Slavko Filipović sa Tehničkog fakulteta iz Novog Sada predstavio je temu “Obnovlјivi izvori energije – Biomasa”. Takođe, ovom prilikom predstavlјeni su i Centar za energetsku efikasnost CEFIX, OŠ “Moša Pijade” iz Gudurice, firma “Energy Net” iz Novog Sada, a prezentovan je i projekat Hemijsko-medicinske škole i UGZP Košava „Neformalno obrazovanje i energetska efikasnost”.

Tribina (11)

Tokom sajma održane su i dve tribine. Na prvoj tribini, pokrajinski sekretar za urbanizam, graditelјstvo Slobodan Puzović govorio ja na temu „Upravlјanje životnom sredinom u funkciji smanjenja negativnih uticaja klimatskih promena“, dok je samostalni stručni saradnik za OIE, Goran Rimac iz Pokrajnskog sekreterijata za energetiku i mineralne sirovine, održao prezentaciju na temu “Agropelet – potencijal Vojvodine”. Anita Mraović predstavila je projekat „Trenig energy” Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture RS namenjen lokalnim samoupravama Srbije.
Načelnik odelјenja za ekološke mreže i održivi razvoj Zavoda za zaštitu prirode Srbije Milija Bulatović, predstavio je temu “Energetska efikasnost i značaj OIE”.
Miloš Vasić član Veća Opštine Vršac govorio je na temu „ Potencijal bio mase opštine Vršac“, a Dragoslav Dobrosavlјević, energetski menadžer Opštine Vršac predstavio je projekat prekogranične saradnje „GLOSS Zelena svetla za bezbenost i održivost puteva“.

Izvor: Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine 

You may also like...