Higijenska ispravnost vode za piće u Šumadiji

Institut za javno zdravlje Kragujevac i ove godine obeležava Svetski dan voda pod sloganom ’’Čista voda za zdrav svet’’. Tim povodom 22 marta vršiće se na tri punkta uzorkovanje vode na Šumaričkom jezeru. Ustanova za decu ’’Nada Naumović’’ obeležiće ovaj dan u vrtiću Poletarac, prigodnom predstavom za decu, dok će se u Gradskoj organizaciji Crvenog krsta, održati tribina o značaju ispravnosti vode za piće.

Institut za javno zdravlje Kragujevac

Institut za javno zdravlje Kragujevac

Institut za javno zdravlje Kragujevac vrši redovnu sistematsku kontrolu higijenske ispravnosti vode za piće iz centralnih vodovoda na teritoriji šumadijskog okruga, u sedam opština. Rezultati analiza pokazuju da je voda za piće koju distribuiraju javno komunalna preduzeća na teritoriji Šumadijskog okruga mikrobiološki ispravna u vrlo visokom procentu, preko 95 odsto, dok je hemijska neispravnost zastupljena u oko 37 odsto svih analiziranih uzoraka.

Građani Kragujevca, Topole, Knića i Batočine piju higijenski ispravnu vodu za piće. Veliki problem predstavljaju opštine Aranđelovac, Rača i Lapovo.

U Aranđelovcu preko 90 odsto uzoraka je neispravno u fizičko-hemijskom pogledu. Uzroci neispravnosti su boja, mutnoća i povišene koncentracije ’’organskih materija’’. Na sistemu za vodosnabdevanje postoji postrojenje za prečišćavanje vode ali mogućnosti tog postrojenja su ograničene i vodu ne mogu da prerade do kvaliteta higijenski ispravne vode za piće koje propisuje pravilnik. Dodatni problem predstavlja i stara gradska mreža koja još više pogoršava kvalitet vode.

Rača takođe ima visoki procenat hemijski neispravnih uzoraka vode za piće. Uzroci neispravnosti su amonijak, nitriti, gvožđe i mangan. U sistemu za vodosnabdevanje ne postoji postrojenje za prečišćavanje vode. U letnjim mesecima zbog povećane potrošnje vode, uključuju se bunari koji imaju veoma loš kvalitet vode ( ali su vrlo izdašni) pa se voda ne koristi za piće i pripremu namirnica već smo kao tehnička.

Lapovo ima hemijski 100 odsto neispravnu vodu za piće. Uzrok neispravnosti je povišeno prisustvo nitrita. Kao i u Rači i u Lapovu ne postoji postrojenje za prečišćavanje vode za piće. U toku su istražni radovi na revitalizaciji izvorišta što je dalo ohrabrujuće rezultate jer su se koncentracije nitrata značajno smanjile.

Česma na jezeru Bubanj

Na području grada Kragujevca redovno se vrši kontrola higijenske ispravnosti vode za piće iz javnih česmi. Pod stalnom kontrolom su sledeće javne česme: Divostin, Šumarice, Grujina česma, Petrovac, Bubanj, Kapavac, Teferič, Košutnjak, Beloševac i Ždraljica. Prema rezultatima iz meseca marta ni jedna javna česma nije bila ispravna u mikrobiološkom pogledu, tako da se voda ne preporučuje za piće.

You may also like...