Kazne zbog nedozvoljene berbe borovnica

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine obavila je krajem jula i početkom avgusta, vanredne kontrole berbe borovnica na teritoriji Nacionalnog parka Kopaonik. Kontrole berbe borovnica su obavljene u saradnji sa nadzornom službom Nacionalnog parka Kopaonik i policije.

grm borovnica

Nadzorna služba NP Kopaonik obavljala je pojačane kontrole uz celodnevna dežurstva na lokalitetima gde uspeva borovnica. Prema izveštajima nadzornika, naplaćeno je osam mandatnih kazni zbog nedozvoljene berbe borovnica i uzeti su podaci od 19 osoba, protiv kojih će biti podneti zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka zbog berbe borovnica nedozvoljenim tehničkim sredstvima, grebenima i beraljkama. Oduzeto je i sedam nedozvoljenih sredstava za berbu.

Zbog berbe zaštićene vrste borovnica nedozvoljenim tehničkim sredstvima, bez potvrde o stručnoj osposobljenosti sakupljača za sezonu 2010. biće podneto devet zahteva za pokretanje prekršajnih postrupka protiv fizičkih lica. Kontrole su obavljene i u hladnjačama preduzeća koja otkupljuju borovnicu, tokom kojih nisu uočene nepravilnosti u berbi i otkupu borovnica.

Takođe, kontrole sakupljanja borovnice su obavljene i na području Parka prirode Stara planina, čije je upravljač Javno preduzeće Srbijašume. Upravljač je beračima izdao potvrde o obučenosti za sakupljanje i pribavio dozvole za sakupljanje borovnice u komercijalne svrhe. Pojačanu kontrolu su osim republičkog inspektora, obavljali i čuvari zaštićenog područja. Prilikom kontrola nisu uočene nepravilnosti.

Borovnica trenutno ima na većim nadmorskim visinama, pa je zbog nepristupačnosti terena mala zainteresovanost berača.

You may also like...