KOMPANIJE SE OBAVEZALE NA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE

Svetska ekonomska kriza nije ukinula obavezu privatnog sektora da se ponaša odgovorno prema sredini u kojoj posluje, a svi članovi društva, srazmerno svojim mogućnostima i kapacitetima, moraju da se mobilišu i doprinesu da se dogode pozitivne promene, zaključak je druge po redu međunarodne konferencije o društveno odgovornom poslovanju “Globalni izazovi, lokalna rešenja”, koju su u beogradskom BelExpo centru organizovali Forum poslovnih lidera i SMart Kolektiv. Na ovom najvećem CSR događaju u Srbiji okupilo se više stotina predstavnika vodećih kompanija koje posluju u Srbiji, državnih institucija, međunarodnih organizacija i neprofitnog sektora, a glavna tema konferencije bila je doprinos privatnog sektora zaštiti životne sredine.

 

Kao lideri odgovornog poslovanja posvećujemo se smanjenju uticaja koji naše poslovanje ima na životnu sredinu i obavezujemo se da ćemo inspirisati druge kompanije da nam se pridruže u toj misiji” – tekst je izjave koju su na svečanom otvaranju konferencije potpisali direktori članica Foruma poslovnih lidera, među kojima i Metju Perkins, direktor U.S. Steel-a, Thanasis Katsiroumpas, direktor VIP mobile-a, Philippos Karamanolis, direktor Eurobank EFG, Goran Pitić, predsednik upravnog odbora Societe Generale banke, Stephen Fish, partner u Ernst&Young-u i James Thornley, partner u KPMG-u.

 

  • Ove godine pokušali smo i, verujem, uspeli da učesnicima konferencije raznovrsnim programom – plenumom, interaktivnim radionicama i prezentacijama i uz učešće vrhunskih stručnjaka iz zemlje i inostranstva prenesemo šta su najnoviji globalni trendovi iz oblasti društveno odgovornog poslovanja i da im ukažemo na značaj očuvanja životne sredine- izjavio je Neven Marinović, direktor SMart Kolektiva, koji je sve kompanije u Srbiji pozvao da se priključe Inicijativi „5 do 12“ Foruma poslovnih lidera, mreže vodećih domaćih društveno odgovornih kompanija.

 

Na otvaranju ključne regionalne konferencije iz oblasti društveno odgovornog poslovanja govorili su Ivica Radović, državni sekretar Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Suzan Fric (Susan Fritz), direktorka misije USAID u Srbiji, Tsjeard Hoekstra, zamenik šefa misije ambasade Holandije u Srbiji i Keti Veber (Katie Webber), direktorka kampanje ”Mayday”. Organizaciju događaja su podržali USAID, Institut za održive zajednice, Ambasada Holandije i Rockefeller Brothers Fund.

You may also like...