Kreativni Veliki park u Kragujevcu

Predlog idejnog rešenja za Kreativni Veliki park, kako je nazvan ovaj projekat, predstavljen je javnosti na Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu.

Puna sala bila je znak da građani nisu indiferentni po ovom pitanju i da žele da učestvuju u odlučivanju o tome kako će izgledati pojedine gradske celine. Iza projekta stoje Beogradska nedelja dizajna, Fondacija Dragice Nikolić i grad Kragujevac.

veliki park javna rasprava

Pošto je predlog projekta Kreativni veliki park, predstavljen u Skupštini grada, izašao je i u javnost kako bi i građani i struka, mogli da daju svoj sud o predloženom.

U pitanju je izgradnja 100 kreativnih igrališta za decu u okviru programa Humani gradovi koji je deo aktuelne kampanje Kreativna Evropa i Kragujevac bi bio jedini grad izvan Evropske unije koji bi bio obuhvaćen tim programom. Tim stručnjaka koji stoji iza koncepta Kreativni Veliki park, i pre izrade predloga koji se sada razmatrao, proučavao je mesto i značaj ove celine u kolektivnom pamćenju Kragujevčana, koji su im dali smernice šta bi oni zadržali, a šta promenili na ovom prostoru.

  • Participativni urbanizam da saslušam javnost Kragujevca, je cela suština našeg pristupa. Mi na Jovan Jelovac, osnivač Beogradske nedelje dizajnadrugačiji način nebismo bili ovde. Naime Beograda nedelja dizajna ovde nije u svojstvu arhitekata, projektanata ili urbanista nego u svojstvu članova projekta koji se zove Humani gradovi. Cilj tog projekta koji je panevropski, sa 12 jako važnih evropskih institucija iz 12 različitih zemalja i gradova, je upravo da promeni način na koji su se do sada planirali gradovi – istakao je Jovan Jelovac, osnivač Beogradske nedelje dizajna.

Lokacija Velikog parka je izabrana i odobrena od strane Fondacije Dragice Nikolić, koja će inspirasana svojim odrastanjem u ovom gradu, praktično donirati novac za prvu fazu radova i to bi bio svojevrstan model zadužbinarstva. Iako je ovom prilikom bilo mnogo pitanja i mišljenja i za i protiv, nosioci predloga projekta tvrde da se priča neće na ovome završiti. Oni pozivaju stručnjake za rasvetu, iz Gradskog zelenila, urbaniste i brojne druge struke da odrade svoj deo posla i revitalizuju kompleks u celini Velikog parka, Šumarica, sportskih objekata, Gradskih bazena i povežu ih u smislenu celinu, posle prve faze koja pripada njima i odnosi se na uređenje igrališta za decu.

You may also like...