Međunarodni dan vrabaca

Još jedan od  važnih datuma iz ekološkog kalendara jeste 20. mart – Međunarodni dan vrabaca, kada se širom sveta ukazuje na njihovu važnu ulogu i poziva na odgovorno ponašanje pojedinaca i institucija, kako bi se sačuvao opstanak vrabaca.

U Crnoj Gori postoje pojedinci i organizacije koje se bave ornitologijom, jedna od njih je i Centar za zaštitu i proučavanje ptica, koji često organizuje edukativne i terenske posjete i posmatranje ptica i koju toplo preporučujemo svim zainteresovanim građanima.

Family_That_Bathes_Together by ,Kim - Flickr

Kako Ekološki pokret ,,OZON“ pokušava u sve svoje aktivnosti ugraditi i edukativni momenat, kako bi se uticalo na unapređenje kulture življenja i odgovoran odnos čovjeka prema drugim živim bićima i prirodi uopšte, smatrali smo da je povodom obilježavanja ovog važnog ekološkog praznika, potpuno primjereno podsjetiti na prelijepe stihove čuvenog nikšićkog pjesnika Vitomira Vita Nikolića posvećene upravo vrapcima.

Zanimljivo je što se Međunarodni dan vrabaca praktično poklapa sa zvaničnim početkom proljeća, a naslov Vitove pjesme ,,Proljeće“,  posvećene vrapcima jeste nešto što bi Crnoj Gori, kao ekološkoj državi, moralo da bude na ponos i da se valorizuje kroz edukativne aktivnosti usmjerene ka unapređenju nivoe ekološke svijesti.

Ekološkom pokretu ,,Ozon“, koji je osnovan i trajno vezan za Nikšić, svakako jeste velika želja da očuva sjećanje na sve one velike Nikšićane čije djelo ostaje zauvijek utkano u dušu našeg grada i svih nas koji ga volimo. A Vito je to i zaslužio.

A vi dragi prijatelji uživajte u proljeću i Vitovim stihovima. I čuvajte nam vrapce:)

PROLJEĆE

Stariiji za tamu ove jeseni tmaste
i grublji za zimu ove zime prošle
ja vam ovog proljeća neću mahati, laste
i neću vam reći toplo dobrodošle!

Vrapcima ja moram, nježno, kao otac
reći nešto toplo u ovaj dan plavi
vrapcima – tom sitnom zrnevlju života
što je cvrkutalo zimus na mećavi,

dok ste vi negdje ispod tuđeg neba
izvodile svoje igre vragolaste.

Ne, vaš mi cvrkut sad zbilja ne treba
razmažene gospođice laste.

Oni su s nama zebli ispod streha
oni su voljeli i ovo golo granje,
zato, moj pozdrav, vesela ruljo smijeha
drugovi vrapci – moje duboko poštovanje!!!

Vitomir Vito Nikolić

Ekološki pokret “Ozon”
FOTO: hr.wikipedia.org 

You may also like...