Najveći infrastrukturni objekat zaštite životne sredine

Najveći infrastrukturni objekat iz oblasti zaštite životne sredine Srbije će se graditi u Nišu

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, dr Stana Božović, Delegacije Evropske Unije u Srbiji, Ričard Maša, kao i predstavnici Kancelarije za Evropske integracije Vlade Republike Srbije, prilikom posete Nišu predstavili su Studiju izvodljivosti za Projekat postrojenja za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u ovom gradu.

Studija treba da omogući da se Nišu, kroz program pretpristupne razvojne pomoći fondova EU, IPA 2017, obezbede bespovratna sredstva za izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda i izgradnju kanalizacione mreže grada Niša.

Ukoliko dobije podršku za finansiranje iz pretpristupnih fondova Evropske Unije, ovaj projekat bi predstavljao NAJVEĆI INFRASTRUKTURNI PROJEKAT iz oblasti zaštite životne sredine koji se finansira iz pretpristupnih fondova Evropske Unije.

Ričard Maša, predstavnik Delegacije EU u Srbiji, dr Stana Božović, državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Darko Bulatović, gradonačelnik Niša

  • Saradnjom Vlade Republike Srbije i grada Niša, a uz podršku Evropske Unije, u Nišu će se sprovoditi najveći infrastrukturni projekat iz oblasti zaštite životne sredine u pretpristupnom periodu. Vrednost postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa izgradnjom i rekonstrukcijom kanalizacione mreže daleko premašuje sve ono što smo do sada finansirali, a sredstva će Vlada Republike Srbije obezbediti iz pretpristupnih fondova EU – istakla je državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, gospođa Stana Božović. Grad Niš pokazao je spremnost da iznese ovako vredan infrastrukturni projekat, koji će obezbediti čiste reke, održivost vodnih resursa, zdravu životnu sredinu i zdravlje građana.

Projekat prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda za Grad Niš podrazumeva izgradnju novih kolektora, sanaciju dela postojećih, zatim gradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, kao i dodatne tretmane mulja.

Kompletna projektno tehnička dokumentacija za postrojenje i kanalizaciju će se finansirati iz novog programa podrške Švedske razvojne agencije sektoru zaštite životne sredine u Srbiji, PEID, „Priprema i razvoj investicija u životnoj sredini’’, koji počinje 25. jula 2016. i vredi skoro 3 miliona evra.

You may also like...