Očistimo Kragujevac

odvozenje_otpada

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja za akciju ’’Očistimo Srbiju’’ u Kragujevcu izdvojilo je pet miliona dinara. Od sredine juna do danas uklonjeno je oko 3 hiljade kubnih metara smeća sa 12 divljih deponija, a za ovaj posao angažovano je Javno komunalno preduzeće ’’Čistoća’’.

Otklanjanjem divlje deponije u Gajevoj ulici, u Kragujevcu, polovinom juna počela je akcija ’’Očistimo Srbiju u našem gradu’’. Na teritoriji grada evidentirano je više od 150 divljih deponija. Planirano je da u prva tri meseca bude uklonjeno preko 4 hiljade kubika otpada. Najveći broj deponija se nalazi u prigradskim naseljima ili selima u okolini grada. Gradska čistoća u mogućnosti je da pruža usluge za oko 85 odsto kragujevačkih domaćinstava.

Imali smo radove koji su vršeni u gradskim, prigradskim i seoskim mesnim zajednicama, a istakao bih kako kaže Srđan Matović, član Gradskog veća mesnu zajednicu Resnik u kojoj smo očistili ogromnu deponiju koja se nalazila u seoskom majdanu. Planiramo da se sve te aktivnosti nastavimo do polovine septembra, a proširili smo je akcijom čišćenja vodotokova dodavši da su u mesnoj zajednici Bresnica očistili deponije pored Bresničkog potoka i uredili dobar deo tog vodotoka. Zato se mole građani iz tog dela grada da svoje kanalizacione mreže priključe na kolektor koji već postoji i na taj način sačuvaju vodotokove, ističe Matović.

U okviru projekta ’’Očistimo Srbiju u našem gradu’’, pokrenuta je i akcija očuvanja vodotokova na ovom području, pa je planirano da grad Kragujevac izdvoji dva miliona 800 hiljada dinara za uređivanje vodotokova Lepenice i Bresničkog potoka. Takođe, naredne godine dobar deo sredstava biće usmeren na regulisanje vodotokova Grošnice, dok će gornji deo toka reke Uglješnice biti očišćen od divljih deponija.

You may also like...