Prezentacija socio – ekonomske analize grada Kragujevca

Rezultati SWOT analize i anekete

Na prezentaciji socio – ekonomske analize grada i sektorske SWOT analize koja je prethodila radionici izrade izjave o viziji, predstavljene su prednosti, nedostaci i slabosti grada koji su definisani anketama. Na osnovu rezultata ankete i analize, Gradski forum kojem je izrada strategije poverena, nastavlja rad na ovom dokumentu čiji je cilj planiranje ekonomskog, kulturnog, obrazovnog i ekološkog razvoja grada Kragujevca u naredne dve decenije. Kada je reč o životnoj sredini građani su kao snagu videli postojanje institucionalnog sistema zaštite životne sredine a kao slabost nedovoljno razvijena svest građana u oblasti zaštite životne sredine i racionalno korišćenje energetskih potencijala.

Ana Radojević, koordinatorka za izradu strategije

Ana Radojević, koordinatorka za izradu strategije

  • Najveća prednost prema oceni građana anketiranih za potrebe izrade strategije održivog razvoja grada jesu povoljan geostrateški položaj, razvijen Univerzitet i automobilska industrija, dok sa druge strane nezaposlenost i tehnološka zastarelost su nedostaci – ističe Ana Radojević, koordinatorka za izradu strategije. Upravo na onome što se definisalo kao slabost bazirala se izrada izjave o viziji kojim se bavila i radionica održana u Skupštini grada Kragujevca.

Raionica u kojoj su učestvovali članovi Foruma bila je posvećena izradi izjave vizije kojom će se definisati pravac u kojem će se kretati razvoj grada u narednih deset godina. Rezultati SWOT analize i anekete, u kojoj je učestvovalo oko 500 kragujevčana različitih generacija, sa gradskog i seoskog područja se uglavnom podudaraju.

  • Kako građani vide Kragujevac u budućnosti, u narednih 10 godina, analize su pokazale – prema rečima Radojevićke da je to u razvoj ljudskih resursa, malih i srednjih preduzeća, a na pitanje da li vide sebe u budućnosti u Kragujevcu trećina mladih sugrađana je odgovorila, ne.

Definisanje budućeg razvoja grada, uz pomoć strategije trebalo bi da pomogne i da se uočeni nedostaci otklone. Jedan od načina je i konkurisanje za sredstva iz predpristupnih evropskih fondova, kojima bi bili finansirani projekti za rešavanje problema u najkritičnijim oblastima.

Prezentacija socio-ekonomske analize grada

  • Na osnovu sprovedenih anketa, izrada vizije će se bazirati upravo na unapređenju navedenih slabosti ali iz izjave se kasnije izvlače neki marketinški elementi sa kojima je moguće kasnije identifikovati osnovne razvojne pravce, koje prema rečima Nenada Popovića, izvršnog direktora Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, ima svoje osnovne stubove a to su ekonomski razvoj, kultura i obrazovanje, zaštita životne sredine.

Gradski forum broji osamdeset članova i postoji od 25.decembra prošle godine, a početkom ove počela je izrada procesa Strategije. Članovi Gradskog foruma su predstavnici grada – članovi Gradskog veća grada Kragujevca, načelnici gradskih uprava kao i predstavnici gradskih institucija: Univerziteta, Ustanove za decu, javnih komunalnih preduzeća i nevladinog sektora.

You may also like...