Redak susret vuka i risa

Redak susret vuka i risa pokazuje povratak divljih životinja u Evropu

 

Bruxelles, Belgija – Neobičan  susret izuzetno ugroženog vuka s porodicom risa u šumama Europe zabeležen je na videu koji je objavila svetska organizacija za zaštitu prirode WWF. Obe vrste  bile su na rubu izumiranja u Europi,  zahvaljujući strogoj zaštiti populacije se oporavljaju, no i dalje su u opasnosti. Oporavak divljih životinja u Evropi koji nam potvrđuju i ovi snimci neosporan je znak zdravih i uravnoteženih ekosistema i dalje treba raditi na njihovoj zaštiti, tvrdi WWF. Prema procenama u Hrvatskoj živi oko 190 vukova i svega 40-ak risova.

Video prikazuje “divlje pretke”  pasa i mačaka koji se susreću u snježnim šumama Karpata u Poljskoj. Proizveo ga je biolog i snimatelj Zenon Wojtas, koji je komentirao ovaj jedinstveni susret govoreći:

  • Promatranje risa i vuka u njihovom prirodnom staništu je izuzetno teško i rijetko. Često provodim mjesece u ledenim uvjetima kako bih vidio životinje u prirodi. Ovaj susret je jedinstven jer nam daje uvid u sklad koji postoji u prirodi, gdje predatori mogu živjeti u istom staništu bez da naštete jedni drugima. Kako je vuk polako hodao prema ženki risu, ona je leđima zaštitila svoju mladunčad, kao što bi i svaka majka učinila. Nije to bila borba, vuk se samo želio igrati – kazao je Wojtas.

Euroazijski ris i populacija vuka gotovo su izumrli u nekim dijelovima Europe, zbog čega je neophodna njihova zaštita EU direktivom o vrstama i direktivom o staništima, ključnih europskih propisa za zaštitu prirode.
Andreas Baumüller, voditelj Odjela za prirodne resurse  WWF-ova Ureda za europsku politiku, rekao je:

  • Povratak tih moćnih i prekrasnih životinja u Europi ogroman je uspjeh nakon godina uloženih napora u očuvanje vrsta. Ne smijemo riskirati da ih opet izgubimo – to su ključne vrste za održavanje ravnoteže našeg prirodnog ekosustava. Naši čelnici imaju odgovornost osigurati prostor za europsku divljinu kao i potrebnu zaštitu za daljnji napredak vrsti – istaknuo je Baumüller.

WWF trenutačno provodi kampanju kojom želimo osigurati da se očuvaju Direktiva o staništima i Direktiva o pticama koje štite vrste kao što su vuk i ris, ali i tisuće prirodnih područja, te u potpunosti provode na nacionalnoj razini. U svom nedavnom izvješću WWF je pokazao da su neodržive industrijske aktivnosti poput krčenja šuma i iskorištavanja u svrhu  poljoprivrede i energije, golema prijetnja nekim od najvrednijih prirodnih područja u svijetu i Europi. WWF poziva na snažan pravni mehanizam za zaustavljanje takvih  uništenja.

Dunavski sliv do Karpata predstavlja Zeleno srce Europe. To uključuje mnoge od europskih najspektakularnijih preostalih područja divljine, a neke od najvećih preostalih područja prašuma i prirodnih šuma. Oni su dom dvjema trećinama europskih populacija medvjeda, risa i vuka.

 

Među vrstama kojima su EU prirodne direktive doprinijele u zaštiti su vuk, ris, medvjed i glavata kornjača. Tim će vrstama WWF dati posebnu pozornost tijekom travnja, svibnja i lipnja 2016. godine, s ciljem podizanja svijesti i podržavanja njihove zaštite. Za više informacija, molimo posjetite naše stranice ljepote prirode i vuk.

 

Vuk i ris su ključne vrste. Imaju važnu ulogu u strukturi, funkcioniranju ili produktivnosti staništa ili ekosustava na određenoj razini (stanište, tlo itd). Doprinos vuka uslugama ekosustava, primjerice u smanjenju prirodne pretjerane ispaše u šumama ili šteta od divljih svinja u poljoprivredi, ne treba podcjenjivati.

Izor: WWF Hrvatska

You may also like...