SOLAROGRAFIJA – VREME U LIMENCI

Recan Fondacija u saradnji sa časopisom ReFoto objavila je konkurs za Solarografske fotografije koje prikazuju putanju sunca. Cilj konkursa je afirmacija kulture recikliranja limenki i povećanje svesti o važnosti čuvanja životne sredine. Jednostavnom upotrebom limenke i foto papira dobijaju se snimci putanje sunca u trajanju od četiri i više meseca.

Konkurs koji smo pokrenuli zajedno sa ReCan časopisom predstavlja našu težnju da utičemo na razmišljanje o re-upotrebi limenki, a time i drugih materijala koji nerecikliranjem trajno oštećuju životnu sredinu. Konkurs je objavljen na sajtu Recan Fondacije i časopisa ReFoto, a ono što bih istakla je da svako vrlo jednostano može da učestvuje u projektu izrađivanjem kamere u limenici samostalno, mi ćemo kroz projekat biti u mogućnosti da pošaljemo na adrese selektovanih kandidata 30 kamera u limenci. Svim zainteresovanima ćemo poslati detaljna uputstva, a na kraju organizovati izložbu najboljih radova i oraginizovati nagrade – ističe Jelena Kiš, Recan Fondacija.

Konkurs „Vreme u limenci“ traje od 14.04.2014. do 10.09.2014. godine., a ime dobitnika nagrada u okviru konkursa, kao i pobednički radovi, biće postavljani na sajtu www.recan.org.rs. 10.10.2014. godine u 17h.

Konkurs „Vreme u limenci“

Solografija je metod kojim se snima kretanje sunca u određenom vremenskom intervalu. Za to se koristi fotoaparat koji radi na principu “camera obscura”, a koja se izrađuje od limenke. Trag koji sunce ostavlja na snimku se zove ekliptika – zamišljeni krug na nebu po kojem se Sunce kreće, što je zapravo kretanje planete Zemlje. Osim što se beleži putanja Sunca, ovom metodom se beleže i vremenske prilike tokom perioda snimanja.

Uputstvo za pravljenje solarografske kamere

You may also like...