Vojvođanska inicijativa u Kragujevcu

prezentacija na PMF-uDelegacija Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine i održivi razvoj AP Vojvodine i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode posetila je Grad Kragujevac, kako bi razmenili iskustva u oblasti zaštite životne sredine i uspostavili saradnju u ovoj oblasti. Na prijemu u Skupštini grada član Gradskog veđa za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Srđan Matović, gostima iz Vojvodine predstavio je aktivnosti Službe za zaštitu životne sredine grada Kragujevca i Lokalni ekološki akcioni plan, a bilo je reči i o zajedničkom konkurisanju za sredstva iz IPA fondova. Osnovne aktivnosti Pokrajinskog sekretarijata zavoda za zaštitu prirode predstavili su studentima na Prirodno matematičkom fakultetu u Kragujevcu.

dr Slobodan Puzović, pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine i održivi razvoj

dr Slobodan Puzović, pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine i održivi razvoj

  • Naša iskustva vezana za monitoring životne sredine u Vojvodini, koji se odnosi na praćenje kvaliteta vode, zemljišta, vazduha i biološke raznovrsnosti, prenećemo studentima koje ćemo takođe upoznati sa konceptom upravljanja otpadom u Vojvodini kroz formiranje regionalnih deponija i reciklažnih centara – objašnjava dr Slobodan Puzović, pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine i održivi razvoj. Predstavićemo i akciju na jačanju svesti javnosti o potrebi očuvanja i unapređenja životne sredine pre svega kod školske omladine, kroz projekat Za čiste i zelenije škole u Vojvodine.

Direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode dr Biljana Panjković prikazala je razvoj projekta Ekološke mreže u Vojvodini, uključivanje zaštićenih prirodnih dobara u tu mrežu i razvoj lokalnih zajednica na osnovu očuvanih prirodnih baština.

Saradnja sa AP Vojvodinomkonkretna saradnja sa AP Vojvodinom vezana za pripremu projekata za IPA fondove Evropske unije

  • Pre mesec dana naš pokrajinski sekretarijat imao je veliki konkurs za zaštitu i unapređenje zaštite životne sredine, gde je plasirano skoro 200 miliona dinara, vezano za monitoring životne sredine, pomoć stručnim naučnim institucijama da realizuju odgovarajuće projekte – ističe Puzović, kao i Nevladinom sektoru, a takođe smo imali i konkretne aktivnosti kod upravljača zaštićenih prirodnih dobara u Vojvodini, kojih imamo oko 121 u nacionalnom parku Fruška gora. Sada je raspisan i novi prekogranični program IPA fondova i tražimo partnere u Srbiji i susednim zemljama, kako bismo aplicirali kod tih fondova, a jedna od tema je suzbijanje korovske vrste ambrozije – objašnjava Puzović.

Ovaj skup je dobar korak napred ka identifikaciji nekih konkretnih projekata gde će zajedno da nastupaju grad Kragujevac i Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

monitoring kvaliteta vazduha

  • Grad Kragujevac će pokušati da u narednom periodu napravi konkretnu saradnju sa AP Vojvodinom vezanu za pripremu projekata za IPA fondove Evropske unije – istakao je Matović. Iskustva koje oni imaju kada je reč o valorizaciji prirodnih dobara pomoći će nam u aktivnostima na zaštiti prirode koje planiramo u Kragujevcu tokom naredne godine, a to je – prema rečima Matovića, pored zaštite određenih stabala na teritoriji grada, pripremamo i dokumentaciju za zaštitu Spomen parka u Šumaricama.

    Projekat ’’Kragujevačka ekološka jesen’’, realizuje NVO ’’Eko nec’’iz Kragujevca

    Projekat ’’Kragujevačka ekološka jesen’’, realizuje NVO ’’Eko nec’’iz Kragujevca

Ova poseta upriličena je u okviru projekta ’’Kragujevačka ekološka jesen’’, koju realizuje NVO ’’Eko nec’’iz Kragujevca, sa ciljem da kroz razmenu iskustava i kontakata sa institucijama koje se bave zaštitom životne sredine razmene iskustva i formiraju nova i održiva partnerstva.

You may also like...