Za zdrave šume Srbije

povećana brojnost gubarevih legalaGubar, kao najveća štetočina lišćarskih šuma, uskoro počinje ciklus ishrane lišćem. To je i povod da Javno preduzeće Srbijašume i Šumsko gazdinstvo Kragujevac pozovu građane, pre svega vlasnike privatnih šuma, da narednih dana obiđu svoje parcele i po potrebi obave mehaničko čišćenje legla gubara.

Prema podacima Instituta za šumarstvo, u Šumadiji su u odnosu na prošlu godinu, legla gubara u državnim šumama uvećana za približno 40 odsto, dok je u privatnim šumama procenat značajno veći. Posebno zabrinjava podatak da je na području Pomoravskog okruga gradacija gubarevih legala uvećana nekoliko desetina puta, što se u prvom redu odnosi na privatne šume. Šumsko gazdinstvo Kragujevac je u jesen prošle godine konstatovalo povećanu brojnost gubarevih legala na 1200 hektara državnih šuma i na 300 hektara privatnih šuma.

avica Radojčić Antić, iz Šumskog gazdinstva Kragujevac

  • Najviše zahvaćene površine kada je reč o državnim šumama su Bešnjaja, Kotlenik, Čestin, Rudnik, Suvobor, Vujan, Rožanj, Rajac, Ostrvica, a što se tiče privatnih šuma najviše gubara ima na području opština Smederevska Palanka, Velika Plana, selima oko Bešnjaje, na području Kragujevca – rekla je Slavica Radojčić Antić, iz Šumskog gazdinstva Kragujevac.

Organizovanim akcijama radnika šumskog gazdinstva, lovačkih, planinarskih i ekoloških udruženja kao i Prirodno matematičkog fakulteta u državnim šumama, od februara do marta ove godine, očišćene su sve površine od gubara. Problem su privatne šume koje još uvek nisu očišćene, pa je potrebno da njihovi vlasnici što pre primene mere mehaničkog čišćenja gubara. Na području Šumskog gazdinstva Kragujevac primenjene su mehaničke mere za uništavanje gubara, a to podrazumeva struganje gubarevih legala zajedno sa delom mrtve kore i sakupljanje u posude, a potom spaljivanje na za to određenim mestima. Pošto gubar ne poznaje granice, upućen je apel vlasnicima privatnih šuma i voćnjaka da odmah počnu da uništavaju legla, jer je to i njihova zakonska obaveza.

You may also like...