Ispitivanje zagađenosti životne sredine u Pančevu

U Pančevu je predstavljen zajednički projekat srpskih i japanskih stručnjaka koji se odnosi na ispitivanje kvaliteta zemljišta i praćenje dugotrajnih organskih zagađujućih supstanci. Uzimani su uzorci sa 29 lokacija uključujući i prostor oko fabrika južne zone, a rezultati su bolji od očekivanih.

Govore da je poljoprivredno zemljište na području Pančeva zdravo iako su mnogi sumnjali u to nakon bombardovanja.

  • Ono što smo mi utvrdili jeste da je koncentracija policikličnih ugljovodonika ispod granice propisane našim uredbama. Koncentracija difenila i teških metala takođe. Analizirali smo i fosfatne prigušivače požara. Ono što smo našli je izvesna koncentracija DDT-a ,čija je upotreba zabranjena – kaže Dr Vladimir Beškoski-docent na Hemijskom fakultetu u Beogradu.

U pitanju je zagađenje od pre par decenija , a koncentracije na nivou graničnih vrednosti pronađene su u blizini južne zone i kod stare deponije.

Pančevo zagađenje vazduha petrohemija-rafinerija - RTV (Jan Valo)

RTV (Jan Valo)

Projekat je počeo u martu 2014. godine kada su srpski predstavnici posetili Japan i prošli odgovarajuću obuku.

  • Veoma značajno istraživanje,s obzirom do sada pre otpočinjanja ovog projekta Srbija nije imala odgovarajuću tehniku instrumente ni obučene ljude za merenja koja su izvršena. U okviru ovog projekta hemijski fakultet dobio je takav instrument,on je drugi te vrste u Evropi. Urađeno je prvo istraživanje u okviru projekta upravo u Pančevu – veli Vladimir Delja, gradski većnik zadužen za ekologiju.

Analize su rađene poslednjih šest meseci u Srbiji i Japanu.

  • U toku je saradnja našeg zavoda sa hemijskim fakultetom iz Beograda, analiziramo koncentracije zagađivača u zemlji i vodi, radimo biološke i hemijske analize i razmatramo mogućnosti upotrebe mikroorganizama za čišćenje životne sredine – navodi Dr Takeshi Nakano sa Univerziteta u Osaki.

Planirano je da se za poboljšanje kvaliteta zemljišta svuda gde je potrebno uradi bioremedijacija. Ovaj projekat trajaće do 2017. godine.

Izvor: RTV (Snežana Filipović)

You may also like...