Prezentacija ekologije u Srbiji

prezentacija_cesid

Rezultati istraživanja javnog mnjenja o mestu i ulozi zaštite životne sredine kod građana Srbije predstavljeni su u Skupštini grada Kragujevca. Istraživanje je sproveo Centar za slobodne izbore i demokratiju CESID u okviru akcije ’’Očistimo Srbiju’’, u saradnji sa Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja.

Rezultati istraživanja trebalo bi da nadležne institucije i organizacije usmere ka onome što treba uraditi kako bi se zajednički krenulo u rešavanje velikih problema, kao što su uklanjanje i upravljanje otpadom, formiranje eko industrije i centara za reciklažu. Važno je i podizanje svesti o ovoj problematici, što se može postići uvođenjem novog nastavnog predmeta. Trebalo bi, prema rečima prof. dr Ivice Radovića, državnog sekretara Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, usvojiti set od 16 ekoloških zakona kojima ćemo urediti Srbiju. Međutim, nisu samo zakoni dovoljni potrebne su i konkretne aktivnosti, jedna od tih je akcija ’’Očistimo Srbiju’’. On je dodao da moramo odgovorno pristupiti rešavanju problema kvaliteta životne sredine, a to pre svega misli na medije životne sredine, na kvalitet vazduha, vode i zemljišta kao i na stanje u pogledu zaštite prirode. Očekuje se osnivanje novih agencija i to Agencije o jonizujućem i nejonizujućem zračenju i za hemikalije. Pred Ministarstvom je i obaveza da donese nacionalni ekološki plan, kao i da izradi strategiju o održivom korišćenju bioloških resursa.

Agencija za zaštitu životne sredine je instalirala 25 automatskih mernih stanica i svaki zainteresovani građanin može dobiti adekvatne podatke kakav je kvalitet vazduha u njegovom gradu. Jedna takva očekuje se i u gradu Kragujevcu.

Na konferenciji su izneti i podaci koji govore o tome koliko je građanima važno pitanje zaštite životne sredine. Za 44 odsto ispitanika u čitavoj zemlji pitanje standarda, nezaposlenosti, korupcije i kriminala su na prvom mestu, dok je interesovanje za ekologiju zabrinjavajuće malo (3%). Građani u Srbiji smatraju da njihove komšije ne brinu o zaštiti životne sredine. Na nivou opština najveći eko problemi su stanje deponija, vodotokovi i industrijski otpad. Pokazatelji istraživanja ukazuju da je ključni ekološki problem u ponašanju građana, mada se u Vojvodini smatra da je on u sferi industrije. Rečeno je i da motivi za štednju vode, struje i skladištenje tehničkog otpada treba da budu i ekološki, a ne samo ekonomski. Značajan broj građana ima svest o štetnosti bacanja tehničkog otpada u kontejnere i smatra da je potrebno da oni budu razvstravani.prezentacija_ekologije

Veliki broj učesnika na ovom skupu pokazao je da su brojne kragujevačke institucije koje se bave životnom sredinom zainteresovane za pitanje životne sredine i održivi razvoj. Inače Kragujevac je nedavno dobio člana Gradskog veća koji je zadužen za resor životne sredine i održivi razvoj, a to je Srđan Matović. Njegov glavni zadatak biće da zajedno sa zainteresovanim institucijama napravi ekološku politiku u gradu. Prema njegovim rečima već je napravljen plan aktivnosti do kraja godine: moraće ubrzano da se rešava problem upravljanja otpadom u Kragujevcu, izrada Lokalnog ekološkog akcionog plana kao i osnivanje lokalnog Fonda za zaštitu životne sredine.  Na Svetski dan zaštite životne sredine, 5 juna u Kragujevcu, održaće se skup na kome će ministarstvo izreći svoj stav u vezi seta novih ekoloških zakona, a biće i prezentovani projekti vezani za ekologiju koji su realizovani u tom gradu.

You may also like...