Za ekološke projekte u Kragujevcu izdvojeno 2,5 miliona dinara

Za projekte u oblasti zaštite životne sredine iz gradskog budžeta ove godine biće izdvojeno oko dva i po miliona dinara. Predstavnici 15 udruženja čije projekte je podržala lokalna samouprava potpisali su ugovore o finansiranju. Konkursni rok za 2017. produžen je do kraja oktobra, a u ovom resoru očekuju da će rebalansom obezbediti i dodatni novac.

Potpis i pečat stavljeni su na ugovore o finasiranju ekoloških projekata u 2016. godini. Za brojne akcije uređenja, radionice, kampove iz gradske kase biće izdvojeno oko dva i po miliona dinara.

  • Ideja projekta da se zapravo na jezeru Šumarice kao najznačajnijem vodenom eko sistemu, koji Marija Simić Savić, iz Udruženja Ekomarpostoji u Kragujevcu i okolini, napravi informativna staza na kojoj će svi posetioci moći da saznaju šta je to što živi u samom jezeru, zašto ga treba sačuvati i koje su opasnosti ako se bude zagadilo – istakla je Marija Simić Savić, iz Udruženja Ekomar.
  • Konkurisali smo sa projektom ”Moja održiva škola” kojim promovišemo održivi razvoj i zaštitu Srdjan Vesović, iz Udruženja Ekoenergijaživotne sredine gde smo predvideli održavanje niz radionica u osnovnim školama kako za učenike tako i za nastavnike – rekao je Srdjan Vesović, iz Udruženja Ekoenergija.

U gradskoj upravi očekuju da će rebalansom do kraja godine povećati izdvajanja i obećavaju da će ove, ali i obaveze iz prethodnih godina, ispuniti u što kraćem roku. Konkurs za 2017, u kojoj će grad finasirati programe ekoloških udruženja još uvek je otvoren.

  • Mislim da će do 31 oktobra biti novi rok kada će moći Udruženja Vladimir Maksimović, član gradskog većada apliciraju, a to će biti novi projekti koji će se sprovoditi od 1. Januara 2017 godine. Pokušavamo da uvedemo red u tu oblast, da se svake godine u isto vreme raspisuju konkursi, kako bi imali dovoljno vremena da se spreme konkursi, ali i da se obezbede sredstva za njihovu realizaciju – kaže Vladimir  Maksimović, član Gradskog veća

Potpisivanje ugovora bilo je i prilika za razgovor budućoj saradnji i sugestijama o efikasnijim procedurama.

You may also like...