Knjaževac dobio Solarne punjače

Knjaževac je jedna od retkih opština u Srbiji koja je dobila  više solarnih punjača.

Knjaževac je za razliku od drugih gradova u Srbiji danas dobio čak četiri solarna punjača u jednom danu! Uprkos lošim vremenskim uslovima Edukativni Centar Knjaževac danas je uspešno  započeo realizaciju Ekološkog projekta–Udruženja građana u oblasti zaštite životne sredine za 2015 godinu, koji je sufinansirala opština Knjaževac.
Solarni punjači su uspešno predati  na korišćenje  partnerima u projektu (Tehničkoj školi, OŠ Dubrava, OŠ Kaplar i JP Razvoj).

Solarni punjači u Knjaževcu

  • Solarni punjači će građanima Knjaževca  omogućiti da besplatno dopune baterije prenosivih uređaja (Mobilnih i tablet uređaja, kamera …)  energijom Sunca i to onda kada su daleko od svojih domova, a baterije uređaja su im prazne – naglasio je kordiantor projekta Vladimir Ristić.

Cilj projekta „Javni solarni punjači u Knjaževcu“ je unapređenje i zaštita životne sredine kroz jačanje svesti javnosti o značaju zaštite životne sredine. Projekat se realizuje : Izradom i postavljanjem više Univerzalnih Javnih solarnih punjača sa klupama izrađenih od recikliranih materiala na teritoriji opštine Knjaževac (javne površine, parkovi , škole..).

Opština Knjaževac će realizacijom ovog jedinstvenog Ekološkog projekta u Srbiji imati :  Lepši i atraktivniji – moderniji izgled grada, povećanu i obogaćenu  turističku ponude, bolju ekološku edukacija omladine, zdravu i čistiju životnu sredinu, veću ekološku svest građana i omladine, promociji obnovljivih izvora energije, ekologije i energetske efikasnosti kao i bolju informisanost građana i omladine o  prednostima čistih izvora energije, pomoć školama na časovima bilogije hemije i sl.

Direktori obrazovnih ustanova kao i njihovi ulenici i kolege su bili vidno uzbuđeni prilikom preuzimanja Solarnih  punjača i Eko klupa koje će im pomoći u radu.Direkcija za razvoj, urbanizam i izgradnju opstine Knjazevac kao učesnik u projektu takođe je dobila jedan od Solarnih punjača.Trenutno zbog lošeg vremena snega i leda koga još uvek ima odložilo postavljanje Solarnih punjača i Eko klupe na Gradskom platou – Trgu.Prema planu realizacije ovog Ekološkog projekta koji je ocenjen najvišim ocenama u saradnju sa partnerima na projektu predviđeno je postavljanje svih Solarnih punjača za vreme letnje sezone na gradskom bazenu kao i postavljanje istih na brojnim manifestacijama koje se odvijaju u Knjaževcu, od kojih je najbrojnija „Festival kulture mladih Srbije“  koji je prošle godine okupio preko 50.000 ljudi u Knjaževcu!

Solarni punjač i Eko klupa ima 5 nezavisnih  priključaka za razne uređaje , mobilne telefone, muzičke plejere, tablet računara, digitalnih fotoaparata i druge prenosive uređaje. Usluga punjenja je potpuno besplatna, a korišćenje punjača nije vremenski ograničeno.Solarni punjači su proizvod „domaće pameti“  i opremljeni su  informativnim tablama koje nose Ekološke poruke namenjene korisnicima i prolaznicima.

Izvor: Knjaževačke vesti

You may also like...