Međunarodni kongres studenata biomedicinskih nauka.

Povodom održavanja 4th International Medical Students’ Congress Novi Sad (IMSCNS), Fond za razvoj neprofitnog sektora AP Vojvodine organizovao je u Press Sali Izvršnog veća AP Vojvodine, konferenciju za novinare.

konferencija

Cilj organizovanja ove konferencije je da se podrži udruženje građana EMSA iz Novog Sada, punopravna članica Evropske asocijacije studenata medicine – EMSA EUROPE, koja realizuju projekte od šireg društvenog značaja i sa značajnim dometima u regionu. Njihov cilj je da promovišu pozitivne primere prakse međunarodne razmene znanja, iskustva i veština. Međunarodni kongres studenata biomedicinskih nauka svake godine okuplja oko 100 do 150 studenata iz celog sveta, koji prezentuju svoje naučne radove i imaju priliku da se sretnu sa našim studentima. Učesnici će biti iz dvadesetak zemalja sveta, od Kanade do Kazahstana. Na IMSCNS će biti potpisan ugovor o saradnji sa sličnim kongresom koji se svake godine dešava u Kairu (Egipat). Kongres je u međuvremenu sklopio partnerstva sa sledećim kongresima u svetu: ISCOMS iz Groningena u Holandiji, ESC iz Berlina u Nemačkoj, ZIMS iz Zagreba u Hrvatskoj i YES Meeting iz Porta u Portugalu. Na kongresu pored prezentacija radova studenata, biće održana i predavanja eminentnih profesora: prof. dr Aleksandar Berić iz New York Langon Medical Center, prof. dr Brant Watson iz Miami Miller School of Medicine i prof . dr Miodrag Stojković, naš stručnjak koji živi i radi u Valensiji. U Kliničkom centru Vojvodine i Institutu za onkologiju i Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici biće održano niz radionica.

Podršku za realizaciju ovog kongresa su obezbedili: Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj, Pokrajinski sekretarijat za omladinu i sport, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj.

Ponovo smo tu povodom najave značajnih događaja i prezentacije postignutih rezultata udruženja građana, kaže Ana Segedinski v.d. direktor Fonda za razvoj neprofitnog sektora AP Vojvodine. Uprkos teškoćama s kojima se suočava naše društvo svedoci smo da postoje udruženja građana koja i dalje uspešno odgovaraju na potrebe društva. Fond za razvoj neprofitnog sektora AP Vojvodine i Izvršno veće AP Vojvodine prepoznaju i podržavaju društveno korisne inicijative, koje su u funkciji promocije razmene  ideja. Ovaj Kongres, koji danas najavljujemo, ističe ona, je i više od toga – to je razmena znanja, veština i uspostavljanje novih međunarodnih saradničkih produktivnih odnosa. Drago nam je što smo stekli poverenje udruženja građana i što smo u mogućnosti da im pomognemo, dodaje Ana Segedinski jer ovo je  prilika da ukažemo na njihovo izuzetno zalaganje, kao i da upoznamo javnost sa značajnim dometima njihovih aktivnosti.

Izvršno veće AP Vojvodine je prepoznalo značaj i pružilo podršku za realizaciju ovog kongresa preko pokrajinskih sekretarijata: za nauku i tehnološki razvoj, za omladinu i sport i pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje.

Ispred Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje prisutnima se obratio Milenko Puhača, savetnik za visoko obrazovanje i istakao značaj podrške Izvršnog veća i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje projektima kao što je projekat Međunarodnog kongresa studenata biomedicinskih nauka, koji realizuje EMSA iz Novog Sada.

– Ove godine pristiglo nam je oko 300 prijava, a prema rečima Dajane Lendak iz sektora za nauku IMSCNS, prihvaćeno je oko 160 radova, jer su kriterijumi po kojima smo birali radove bili zaista visoki. Radovi su iz svih oblasti medicine, a ima i radova studenata stomatologije i farmacije. Radovi će prema njenim rečima biti prezentovani u 15 sesija, i u svakoj od njih biće izabran najbolji čiji će autori biti nagrađeni diplomom i prigodnim poklonom.

Pored prezentacija radova studenata u naučnom delu kongresa održaće se predavanja. Predavanja će održati prof. dr Aleksandar Berić, iz New York Langon Medical Center, prof. dr Brant Watson iz Miami Miller School of Medicine i prof. dr Miodrag Stojković iz Valensije. U toku kongresa će biti održane i radionice: Videoasistirana torakoskopija, Mala škola ginekološkog ultrazvuka, Magnetna rezonanca, 3D konformalna radioterapija, Urgentna medicina. Radionice drže profesori medicinskog fakulteta, stručnjaci u pojedinim oblastima.

– IMSCNS je nas brend, a kako kaže Aleksandar Kobilarov iz sektora za marketing i međunarodne kontakte u IMSCNS, ove godine organizujemo četvrti kongres čije je ime poznato svuda u svetu, i koji na taj način podiže ugled našeg fakulteta ali i Novog Sada i Srbije. Kongres je od samog početka partner sa najvećim svetskim studentskim kongresima: ISCOMS u Groningenu ( Holandija ), ESC u Berlinu, ZIMS u Zagrebu a od ove godine i sa YES Meeting u Portu. U toku ovogodišnjeg kongresa planira se sklapanje partnerskih ugovora sa kongresima u Kosicama u Slovačkoj i kongresom u Kairu.

– Kongres International Medical Students’ Congress in Novi Sad je zamisao studenata medicine, članova EMSE (Evropske asocijacije studenata medicine), a prema rečima Dunje Glišić, predsednika organizacionog odbora OC IMSCNS, EMSA postoji na našem fakultetu deset godina a deo je Saveza studenata medicinskog fakulteta i EMSA Europe.

Cilj kongresa je da okupi oko 150 studenata biomedicinskih nauka sa ciljem da razmene znanja i iskustva i da se upoznaju sa kolegama iz čitavog sveta. Na kongresu će prisustvovati studenti i profesori iz dvadesetak zemalja sveta. Kongres IMSCNS podržavaju Univerzitet u Novom Sadu, Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj, Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj i Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, Grad Novi Sad, SANU i Novosadski sajam.

You may also like...