Neću plastičnu vreću 2

plasticne_vrece

Volonterski Centar Vojvodine u saradnji sa partnerskim organizacijama, Novosadskim humanitarnim centrom, Naučno – istraživačkim društvom studenata biologije ‚‚Josif Pančić‚‚ i Lutkarskim Studijom Abrakadabra započeo je realizaciju projekta ‚‚Neću plastičnu vreću 2‚‚ finansiranog od strane Regionalnog centra za zaštitu životne sredine.

U Srbiji se svake godine više od milijardu i po tankih plastičnih vreća za jednokratnu upotrebu pretvori u otpad. Ovaj broj plastičnih kesa predstavlja alarmantnu činjenicu da građani Srbije nisu svesni koliko su ove vreće opasne po životnu sredinu. Trgovci, mali lokalni marketi i veliki trgovinski lanci širom Srbije ove plastične vreće nude potpuno besplatno i samim tim utiču na svest građana da je ‚‚ok‚‚ uzeti ovu vreću. Tempo današnjeg života naterao nas je da zaboravimo alternative. Niko od nas više namenski ne ide u nabavku, pa samim tim ne nosi platnenu torbu ili ceger, upravo iz razloga što su plastične vreće besplatne.

Ipak nije sve tako crno, konačno je i u ovom problemu poklonjena pažnja http://www.vesti.rs/exit/Zabrana-za-plastične-kese.html te je ovo pravi trenutak da zajedničkim naporima doprinesemo rešenju problema.

Kroz obuku za voditelje kreativnih radionica i voditelje uličnih akcija proći će 24-ro mladih ljudi iz Novog Sada, Kule, Bečeja i Beočina, pripadnika Srpke, Rusinske, Mađarske i Romske etničke grupe. Učesnici ovih obuka biće pripremljeni za kreativni rad sa decom i mladima i pripremljeni za organizovanje zajedničke ulične akcije. Radionice tj. obuke će se održati 15. i 16. aprila 2009. godine u prostorijama Volonterskog Centra Vojvodine.

Voditelji kreativnih radionica realizovaće radionice u osnovnim i srednjim školama u svom gradu. Sa decom osnovnoškolskog uzrasta radiće se oslikavanje i ukrašavanje platnenih vreća a srednjoškolci će od različitog plastičnog i sličnog otpada (plastične kese, flaše i tetrapak) praviti ‚‚ReciycleArt‚‚ torbe, novčanike, držače za olovke…Obuke za voditelje kreativnih radionica obuhvatiće 4 segmenta i to: upoznavanje sa projektom i projektnim aktivnostima, predstavljanja prava dece i načina zaštite dece i mladih, kreativni deo – ideje za oslikavanje vreća i ‚‚RecycleArt‚‚ tehnike i na kraju tehnički deo obuke sa planiranjem održavanja radionica. Ovu obuku realizovaće kreativni tim VCV-a zajedno sa Lutkarskim studiom ‚‚Abrakadabra‚‚.

U okviru ovog projekta voditelji uličnih akcija će planirati, pripremati i realizovati (zajedno sa voditeljima kreativnih radionica) ulične akcije u svojim mestima. Obuka za voditelje akcija obuhvatiće: komunikaciju, planiranje i ideje za akcije, kao i dodatne tehničke dogovore oko planiranja i izvođenja sinhronizovane akcije.

You may also like...