Povećane koncentracije amonijaka i azotnih oksida u Pančevu

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine obavila je 5. novembra vanredni inspekcijski nadzor HIP Azotare Pančevo, zbog povećanih koncentracija amonijaka i azotnih oksida, koje je tog jutra registrovala automatska merna stanica Agencije za zaštitu životne sredine na Sodari.

HIP Azotara Pančevo

Inspekcija je utvrdila da skoro svi proizvodni pogoni u preduzeću rade sa relativno visokim kapacitetom proizvodnje, sem pogona amonijaka tri, kao i da su kapaciteti pojedinih proizvodnih pogona povećani u toku jutra. U jutarnjim satima počela je da radi i radna jedinica amonijum nitrata, a svaki start i obustava proizvodnog pogona može dovesti do povećane emisije zagađujućih materija u vazduhu.

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine naložila je HIP Azotari Pančevo da u slučaju prekoračenja graničnih vrednosti nivoa zagađujućih materija u vazduhu, koje mogu da potiču iz proizvodnih pogona u preduzeću, preduzmu odgovarajuće mere u cilju smanjenja kapaciteta proizvodnih pogona ili da obustave proizvodne pogone, kako bi se koncentracije zagađujućih materija svele na propisane granične vrednosti.

You may also like...