Predstavljeni rezultati projekta “BIORESCUE”

Projekat pod nazivom ''Obnavljanje i očuvanje biodiverziteta korišćenjem vršnjačke edukacije - BIORESCUE''Projekat pod nazivom ”Obnavljanje i očuvanje biodiverziteta korišćenjem vršnjačke edukacije”, koji je finansijski podržala ambasada Republike Finske, a čiji je nosilac udruženje gradjana ”Stakleno zvono”, u partnerstvu sa gradom Kragujevcem i Politehničkom školom, predstavljen je na javnoj prezentaciji u Skupštini grada. Završnica projekta bila je prilika da partneri i učesnici predstave svoje realizovane aktivnosti ali i da sumiraju rezultate.

 

Projekat pod nazivom ''Obnavljanje i očuvanje biodiverziteta korišćenjem vršnjačke edukacije'', koji je finansijski podržala ambasada Republike Finske, a čiji je nosilac udruženje gradjana ''Stakleno zvono'', u partnerstvu sa gradom Kragujevcem i  Politehničkom školomOvo je već druga godina kako ambasada Republike Finske podržava aktivnosti Centra za ekološko obrazovanje i održivi razvoj.

Ovo je već druga godina kako ambasada Republike Finske podržava aktivnosti Centra za ekološko obrazovanje i održivi razvoj. U okviru ovog projekta, koji skraćeno nosi naziv ”Biorescue”, oko 2.000 dece, od predškolskog do uzrasta srednje škole, učestvovalo je u raznim radionicama, ekološkim kampovima, eko festivalima, vršnjačkim edukacijama, u cilju razvijanja svesti o značaju biodiverziteta, sa posebnim naglaskom na zaštitu šuma i voda.

U ovom projektu deca su se upoznala sa očuvanjem biodiverziteta, a u narednom imaće prilike da nešto više saznaju o elektronskom otpadu.

  • Tokom projekta stekli smo nove pouzdane partnere kao što su Srbijašume, Volonterski centar, Izviđačko društvo ”Artem”, Planinarsko društvo ”Gora”. U ovom projektu deca su se upoznala sa očuvanjem biodiverziteta, a u narednom imaće prilike da nešto više saznaju o elektronskom otpadu. Želja nam je da se Centar za ekološko obrazovanje širi na regionalnom nivou, jer u sledećem projektu partneri bi trebalo da nam budu opštine Batočina, Lapovo i Knić – rekao je Milan Gabarić, rukovodilac Centra.

Pored povećanja kapaciteta Centra i treninga mladih ekologa za buduće vršnjačke edukatore, putem studijskih putovanja, radionica na jezeru i Botaničkoj bašti, kampa na Goliji i izleta na Žeželj, oko 500 učenika moglo je da se upozna sa biodiverzitetom prirode.

prof. dr Aleksandar Ostojić sa Prirodno matematičkog fakulteta u Kragujevcu.

  • Deca su na praktičan način mogla da nauče u prirodi sve ono što su učili tokom svog školovanja. Sistem školovanja je takav da deca više vremena provode u zatvorenom prostoru, a ovo je bila prilika da se na licu mesta u prostoru Botaničke bašte ili jezera Šumarice upoznaju sa raznovrsnošću živog sveta kao i značaju očuvanju biodiverziteta. Budući da su to deca različitog uzrasta ovakav tip projekta omogućava jedno kontinuirano obrazovanje i kada je u pitanju ekologija i značaj očuvanje životne sredine – istakao je prof. dr Aleksandar Ostojić sa Prirodno matematičkog fakulteta u Kragujevcu.

U okviru ovog projekta postignuta je i saradnja sa Srbijašumom, gde je zahvaljujući njima u okviru jesenje i prolećne sadnje posađeno oko 60 sadnica, u svim školama i obdaništima koja su uzela učešće u realizaciji projekta. U okviru prolećne sadnje nagrađena su tri obdaništa i isto toliko osnovnih škola, koje su pobedile u takmičenju za najbolji herbarijum.

nagrađena su tri obdaništa i isto toliko osnovnih škola, koje su pobedile u takmičenju za najbolji herbarijum

Pored prezentacije, na završnici projekta predstavnicima svih škola i obdaništa, kao i firmama i pojedincima, koji su dali svoj doprinos u realizaciji ovog eko projekta, dodeljene su knjige i zahvalnice.

Pregledajte flajer o aktivnostima u okviru Projekta ”BIORESCUE”:

[issuu viewmode=presentation layout=http%3A%2F%2Fskin.issuu.com%2Fv%2Flight%2Flayout.xml showflipbtn=true autoflip=true autofliptime=6000 documentid=120518193801-6a5565f50a584385ad8a1b56fb72f9bd docname=flajer_biorescue username=Stakleno_Zvono loadinginfotext=flajer%20BIORESCUE showhtmllink=true tag=edukacija width=550 height=197 unit=px]

You may also like...