Uklanjanje bespravnih objekata na Zavojskom i Zlatarskom jezeru

Uklanjanje preostalih pet bespravno izgrađenih objekata na području Zaštićenog prirodnog dobra Parka prirode Stara planina – Zavojsko jezero kod Pirota počeće u utorak 30. juna, u 8 časova na lokaciji Vidikovac.

zavojsko-jezero

Prema odluci Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja doneto je 225 rešenja o uklanjanju bespravnih objekata do visinske kote +620 (nadmorska visina). Nakon apela Ministarstva i akcije republičke inspekcije za zaštitu životne sredine i građevinske inspekcije, vlasnici su sami uklonili veliki broj bespravno izgrađenih objekata.

U toku su pripreme i za uklanjanje bespravno izgrađenih objekata u Specijalnom rezervatu prirode Uvac. Na Zlatarskom jezeru će uskoro biti uklonjeno 30 bespravnih objekata na katastarskoj opštini Nova Varoš i 13 objekata na katastarskoj opštini Sjenica. Ti objekti su izgrađeni u zoni najuže zaštite na pet metara visinski od nivoa maksimalne vode u akumulacionom jezeru. Korisnik tog zemljišta su javna preduzeća Srbijavode i Srbijašume, ili Limsko-drinske hidroelektrane.

zlatarsko-jezero

U prvoj fazi biće uklonjeni bespravni objekti koji se nalaze na državnom zemljištu, a u drugoj fazi i oni na zemljištu u privatnom vlasništvu. Vlasnici bespravno podignutih objekata će sami snositi troškove njihovog uklanjanja.

Ministarstvo je uručilo oko 250 rešenja za uklanjanje bespravno podignutih objekata na Uvačkom jezeru. Nakon donošenja Uredbe Vlade Srbije kojom je 2006. taj Specijalni rezervat prirode proglašen za prirodno dobro od izuzetnog značaja i stavljen pod zaštitu države, Ministarstvo je preuzelo nadležnost nad izgradnjom objekata od opštine Nova Varoš i Sjenica.

Ministarstvo apeluje na vlasnike bespravno sagrađenih objekata u zaštićenim prirodnim dobrima da ih sami ukolne.

You may also like...