Uređenja jezera Šumarice

Čišćenje jezera ŠumariceU okvuru javnih radova privodi se kraju projekat organizacije sportskih ribolovaca “Magma” iz Kragujevca, pod nazivom “U susret boljem letu”.

Program uređenja i zaštite jezera Gruža, Šumarice i Bubanj, za koji je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja izdvojilo šest miliona dinara, u završnoj je fazi. Projektom ’’U susret boljem letu’’ obuhvaćeni su brojni ekološki problemi na šumaričkom jezeru, a za njihovo rešavanje angažovana je eko brigada, koja trenutno radi na uređenju obale i izgradnji staze oko jezera.

  • Za dvadesetak dana, biće završeni radovi na raščišćavanju obale jezera, nakon čega se očekuje grabuljaizgradnja staze duge 3,5 kilometra, kaže Miloš Tomović upravnik zone ’’Zapadna Morava’’ dodavši da je u ovoj akciji angažovano dvadesetak radnika iz eko brigade.

Za izgradnju staze angažovana je Direkcija za izgradnju, a sredstva su obezbeđena iz gradskog budžeta. Planirano je da staza za šetače, celom dužinom bude osvetljena, a duž staze biće postavljene i klupe.

jezero Šumarice

Na veštačkom jezeru u kragujevačkim Šumaricama počeo je sanacioni izlov patuljastog soma (cverglana), koji ugrožava druge vrste riba. Sistem kaveznog izlova vršiće se narednih mesec dana. Radi se o ribi koja se hrani ikrom i mlađi drugih riba kao i svu hranu koja se nalazi u vodi, a pri ubodu prema rečima Tomovića ispušta deo otrova. Do sada je izvađeno oko 120 kilograma cverglana a nada se da će do kraja sezone jezero biti očišćeno od nepoželjne ribe.

marker

Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja poverilo je taj posao korisniku ribarskog područja Srbija-centar, preduzeću ”River’s Guard”, iz Jagodine, o čemu je obaveštena Služba za zaštitu životne sredine grada Kragujevca.Na jezeru će biti postavljeno 15 kaveza, označenih markerima. Ribolovci i posetioci jezera su upozoreni da ne ometaju izlov i da ne dovode svoju bezbednost u pitanje nepotrebnim približavanjem markerima, obzirom da je sezona kupanja završena.

You may also like...