Zeleni kurir

zelenikurirProjekat “ZELENI KURIR” je prva ekološka kurirska dostava na Balkanu koja je apsolutno u skladu sa životnom sredinom i predstavlja, posle konjske zaprege i vozila na fosilna goriva, potpunu novost u sferi transporta i usluga. Radi se o gradskoj kurirskoj službi koja vrši dostavu hrane, interne pošte, štampe i ostalih manjih paketa na teritoriji grada Novog Sada bez ikakvog zagađivanja i pravljenja buke koristeći isključivo vozila na električni pogon.

Zašto Zeleni kurir?

Mnogi svetski gradovi kreću ekološkim putem smanjenja izduvnih gasova i ozelenjavanja, jer je stepen zagađenosti čovekove sredine postao alarmantan.

Kod nas se nijedan grad nije ozbiljno počeo baviti rešavanjem ovog problema.

Štaviše, zagađenost naših gradova je porazna, bolesti disajnih organa su veoma učestali kod nas, a broj zelenih površina u našim najvećim gradovima drastično opada.

Ono što gradove kao što su Malmö, Reykjavik, Portland, ili Vancouver čini prve u ekološkom smislu jeste: povećanje obima javnog prevoza (po mogućstvu što manje korišćenje fosilnih goriva), pa tako i automatsko smanjenje automobilskog saobraćaja, kao i povećavanje zelenih površina, veliki broj parkova. Naravno, ceo niz ekoloških projekata se nadovezuje na ove osnovne planove jednog ekološkog grada, kao što su obavezno ugrađivanje solarnih kolektora na krovove zgrada, kao i podržavanje svih novih alternativnih energija za grejanje i osvetljavanje, prevoz i transport …

Samo GSP Novog Sada dnevno sagori 20 tona nafte, što predstavlja tek nekoliko procenata od ukupnog zagađenja od saobraćaja. Na godišnjem nivou prosečna potrošnja nafte u GSP-u iznosi oko 7 miliona litara, odnosno 7000 tona nafte.

U Novom Sadu ima oko 3500 taxi vozila. Svako vozilo na dan potroši minimum 10 litara benzina. Dakle, sva taxi vozila na dan sagore minimum 35 000 litara benzina koje putem vazduha ulaze u pluća građana Novo Sada. Na godišnjem nivou samo vozila taxi službi sagori barem 12. 775 000 litara goriva, što je više od 12.000 tona nafte.

Prezentacija novog projekta agencije Cityfocus održaće se 10 aprila, u Novom Sadu.

You may also like...