Obnova hidroelektrane „Đerdap 1“

Petar Škundrić, savetnik premijera za energetiku: povećanje snage i podmlađivanje HE, u koju će biti uloženo 168 miliona dolara, je veliki uspeh srpskih i ruskih stručnjaka. – Kada bismo danas pravili HE „Đerdap“, gradnja bi koštala oko tri milijarde evra, a sa manje od 10 odsto od te sume, dobićemo potpuno obnovljeno još snažnije postrojenje, istakao je Dragomir Marković, generalni direktor EPS-a

U hidroelektrani “Đerdap1” danas je pušten u rad revitalizovani šesti agregat i time je uspešno okočana prva faza izuzetno važnog projekta podmlađivanja najveće HE u Srbiji. Snaga HE „Đerdap 1“ sada je povećana za 10 odsto, a danas je započeta i obnova četvrtog agregata ove HE.

Predviđeno je da svake godine bude revitalizovan po jedan agregat “Đerdapa 1”, a vek ove HE, koja radi već 37 godina, biće produžen za još najmanje tri decenije. Snaga postrojenja na kraju modernizacije biće veća za 162 megavata, što je jednako jednoj novoj HE. Ukupna vrednost modernizacije svih šest agregata procenjena je na 168 miliona dolara, od kojih je 105,5 miliona dolara obezbeđeno na osnovu klirinškog duga bivšeg SSSR prema nekadašnjoj SFRJ. Radove na Đerdapu izvodi ruska kompanija “Silovije mašini”.

Posle puštanja u rad modernizovanog agregata i obilaska HE „Đerdap 1“, Petar Škundrić, savetnik premijera za energetiku, naglasio je da je povećanje snage HE za 10 odsto izvanredan uspeh. Škundrić je posebno ukazao na veliko angažovanje srpskih i ruskih stručnjaka na realizaciji ovog najsloženijeg tehničkog poduhvata.

  • Posebno je važno što na ovakav način počinjemo obeležavanje 155 godina od rođenja Nikole Tesle, jer da nije bilo Tesle i njegovog dela ne bismo imali priliku da koristimo blagodeti energije i hidropotencijala Dunava – rekao je Škundrić.

Dragomir Marković, generalni direktor „Elektroprivrede Srbije“, ukazao je da u vremenu čistih tehnologija i energije HE “Đerdap1” je najdragoceniji objekat u Srbiji i zato je značaj revitalizacije još veći.

  • Kada bismo danas pravili HE „Đerdap“, gradnja bi koštala oko tri milijarde evra, a sa manje od 10 odsto od te sume, dobićemo potpuno obnovljeno postrojenje, spremno za još jedan radni ciklus i to sa povećanjem snage i proizvodnje za oko 10 odsto – rekao je Marković, čestitajući radnicima HE „Đerdap“, stranim i domaćim partnerima koji su angažovani na projektu revitalizacije.

Direktor Privrednog društva „HE Đerdap“ Dragan Stanković naglasio je da su se radnici naše najveće hidroelektrane tokom ovog, za njih pionirskog zahvata, susretali sa nizom izazova i nepredviđenih radova koji su dva i po puta nadmašili planirane poslove. Stanje nekih delova agregata, kako je rekao Stanković, zahtevali su neplanirane zamene, što je uz tendersku nabavku i proizvodnju, znatno produžilo planirani rok revitalizacije.

  • Zakašnjenje je nadoknađeno visokim nivoom kvaliteta radova i sticanjem iskustava, koja će uz novu organizaciju nastavka izuzetno kompleksnog i zahtevnog projekta, omogućiti radnicima HE „Đerdap“ da održe planirane rokove u revitalizaciji preostalih pet agregata – rekao je Stanković.

Puštanju u rad revitalizovanog agregata prisustvovali su Dušan Mrakić, državni sekretar za energetiku u Ministarstvu za infrastrukturu i energetiku, dr Aca Marković, predsednik UO EPS-a, kao i predstavnici mnogih kompanija iz elektroenergetskog sektora.

 

Sektor EPS-a za odnose s javnošću

 

 

 

You may also like...