Rezultati kontrole kvaliteta voćnih rakija

pecenje-rakijePovodom prezentacije rezultata kontrole kvaliteta voćnih rakija, direktor Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dušan Pajkić sa saradnicima i predsednikom Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goranom Papovićem, 17. novembra održao je konferenciju za medije.

Sama kontrola se odnosila na utvrđivanje originalnosti proizvoda proverom porekla etanola u skladu sa Zakonom o rakiji i drugim alkoholnim pićima. Uzeto je 44 uzorka voćnih rakija od 21 proizvođača na analizu, i to: šljivovica, lozovača, kruškovača, viljamovka, kajsijevača, dunjevača i drenovača. Svi uzorci su uzeti iz prometa, odnosno iz prodavnica na području grada Beograda u originalnom pakovanju proizvođača.

Tom prilikom direktor Generalnog inspektorata, Dušan Pajkić, je naglasio da rezultati kontrole pokazuju da su sve rakije bezbedne za upotrebu, odnosno ne ugrožavaju zdravlje potrošača i da je kvalitet u skladu sa važećim zakonskim parametrima.

Kod proizvoda kod kojih je dokazano da etanol ne potiče isključivo od voća radi se o nedozvoljenoj proizvodnji gde su korišćene sirovine kojima se povećava količina gotovog proizvoda a koje su zakonom zabranjene. Poljoprivredna inspekcija će protiv odgovornih lica podneti odgovarajuće prijave zbog upotrebe nedozvoljenih sredstava u proizvodnji.

You may also like...