CENTAR ZA ČISTIJU PROIZVODNJU

cistaproizvodnja

U Srbiji UNIDO sertifikat, o uspešno uvedenom sistemu čistije proizvodnje u svoje poslovanje, dobilo je 8 firmi. Uvođenjem čistije proizvodnje, ostvarene su značajne uštede koje se mogu iskazati novcem. Ekonomska dobit ovih firmi koje su učestvovale u projektu iznosi nešto preko 2 miliona i 300.000 evra, na godišnjem nivou.

Posle uspešno završene pilot faze projekta uvođenja čistije proizvodnje u preduzeća  Srbije, organizacija UN za industrijski razvoj donela je odluku da pomogne Centar za čistiju proizvodnju na Tehnološko metalurškom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Glavni zadatak Centra je da se bavi promocijom i uvodjenjem čistije proizvodnje u preduzeća.

Ostvarivanjem ekonomske dobiti za preduzeća, realizuju se i značajni pozitivni uticaji na životnu sredinu: smanjenje količine otpada na izvoru, kao i smanjenje potrošnje vode, energije i emisija. Centar je započeo rad na novom projektu, poslovni model Hemijski lizing. On je nastao na bazi ideje čistije proizvodnje o sprečavanju zagađenja umesto otklanjanja posledica zagađenja i odnosi se na potrošnju hemikalija.

Tehnološko metalurški fakultet Univerziteta u Beogradu kao domaćin ovog Centra, daje svoj doprinos kroz besplatno korišćenje prostorija, telefonsku i internet konekciju i sve kapacitete ove visokoškolske ustanove koja je prošle godine navršila 60 godina od kako postoji kao samostalni fakultet.

You may also like...