CVETA NELEGALNA GRADNJA

most_na_jezeru_gruza

Gružansko jezero postalo je idealno mesto za bespravnu gradnju. Pored brojnih vikendica, potonskih platformi, nikao je i ugostiteljski objekat.

Preko puta restorana ’’Putnik’’, na samoj obali jezera Gruža, postavljen je ugostiteljski objekat. To je samo jedan od oko 170 građevina, koje su bespravno podignute na ovom jezeru.

milos_tomovic-Ugostiteljski objekat se nalazi na katastarskoj parceli Vodovoda, a prema rečima Miloša Tomovića upravnika zone ’’Zapadna Morava’’,  oni kao korisnici ribarskog područja nemaju nikakvih ingerencija nad obalam Gružanskog jezera kao i objektima koji se nalaze pored obala. On dodaje da njihovoj službi rad remete jedino ograde koje su postavljene do same vode, a divlja gradnja je u nadležnosti korisnika vode i opštine Knić.

Mnogima je opravdanje i to što je posle šest godina bespravne gradnje, urbanističku dozvolu ipak dobilo, takozvano, ribarsko etno selo. Kragujevački vodovod već godinama od nadležnih zahteva uklanjanje svih bespravno izgrađenih objekata u užoj zoni sanitarne zaštite akumulacije Gruža. Međutim, za sada bez uspeha.

-O bespravnoj gradnji obavestili smo odgovarajuća resorna ministarstva, a protiv lica koja su izdala dozvolu zatražili smo krivični postupak, ističe Zvonko Banović, direktor kadrovskih i pravnih poslova u Vodovodu. Prema njegovim rečima jedino je Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja ovlašćeno da preko svoje građevinske inspekcije vrši uklanjanje bespravno izgrađenih obekata. Oni neće odustati od zahteva da se poruše svi bespravno izgrađeni objekti jer je reč o očiglednom kršenju Zakona i Pravilnika o zonama sanitarne zaštite.

Sa akumulacije Gruža vodom se snabdeva preko 300 hiljada građana. Voda je, za sada, zdravstveno ispravna, ali ovakva divlja gradnja ugrožava njen kvalitet. Izvorište Gruža, koje predstavlja skoro dve trećine ukupnog kapaciteta kragujevačkog vodovoda, može, zbog ovakve situacije, kako se strahuje, kroz nekoliko godina biti van funkcije.

You may also like...