Za čistiji ugalj – 80 miliona evra

Potpisan ugovor o kreditu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj

Elektroprivreda Srbije i Evropska banka za obnovu i razvoj potpisali su u Beogradu 28.jula ugovor za kredit, vredan 80 miliona evra, kojim će biti realizovan Projekat unapređenja zaštite životne sredine u Rudarskom basenu „Kolubara“.

U ime EPS-a ugovor je potpisao Zoran Manasijević, pomoćnik generalnog direktora EPS-a za tehnički sistem, dok je ispred EBRD ugovor potpisala Hildegard Gacek, direktorka ove banke za Srbiju. Ugovor o garanciji za kredit potpisali su Dušan Nikezić, državni sekretar u Ministarstvu finansija Srbije i Hildegard Gacek, direktorka EBRD za Srbiju. Ovaj projekat biće finansiran 85 odsto iz sredstava zajma (EBRD 80 miliona evra i KfW banke 74 miliona evra), dok će 15 odsto potrebnih sredstava obezbediti EPS iz prihoda od prodaje električne energije.

EBRD je zadovoljna potpisivanjem ugovora sa EPS, jer će novac za ovaj projekat biti iskorišćen za nabavku novog sistema za otkopavanje uglja u RB „Kolubara“, poboljšaće se kvalitet uglja koji će se koristiti u termoelektranama – rekla je Hildegar Gacek posle potpisivanja. – Efekti ovog ulaganja biće stabilniji rad i efikasnije upravljanje na kopovima, smanjenje troškova i negativnih uticaja na životnu sredinu, a povećavanjem kvaliteta lignita smanjiće se i potreba za korišćenjem mazuta u TE.

Direktorka EBRD za Srbiju naglasila je da će ovaj projekat doprineti da godišnja ušteda uglja za postojeći nivo proizvodnje struje dostigne i 250.000 tona lignita. Ona je ukazala i da će godišnja emisija ugljen-dioksida biti smanjena za više od 200.000 tona.

EBRD i EPS će zajednički raditi na poboljšanju uslova zaštite životne sredine i smanjena zagađenja, što je u skladu sa Strategijom energetike Srbije. Trenutno sa EPS pregovaramo o novom projektu za obnovljive izvore, jer će se udeo „zelene“ energije u budućnosti povećavati u odnosu na sadašnji udeo uglja u proizvodnji električne energije – rekla je Gacek.- EBRD je do sada sa 2,5 milijardi evra finansirala više od 150 projekata u Srbiji.

Zoran Manasijević, pomoćnik generalnog direktora EPS-a za tehnički sistem, istakao je da je ovo značajan dan za EPS, jer su s obzirom na strukturu proizvodnih kapacitetaprogrami koji se tiču uglja od neprikosnovene važnosti za EPS.

Ovi projekti omogućavaju efikasniji rad TE i produženje njihovog radnog veka kako bi još niz godina bili siguran oslonac elektroenergetskog sistema Srbije – rekao je Manasijević. – Odluka institucije kao što je EBRD dovoljno pokazuje koliko je kvalitetno pripremljen ovaj projekat. Važno je što će znatan udeo poslova moći da dobiju domaća preduzeća, te ovaj projekat ima i socijalni element. EBRD je pažljivo razmatrala socijalni i ekološki aspekt i zato je bila nerazumljiva rekacija pojedinih grupa građana koji su tražili obustavu zajma.

Vladan Radovanović, zamenik direktora RB „Kolubara“, istakao je značaj projekta, jer se od uglja iz „Kolubare“ proizvodi polovina električne energije u Srbiji. On je rekao da su oformljene radne grupe za pripremu tehničkih specifikacija, a tenderi će biti sprovedeni po procedurama banaka. Plan je da tenderi budu pripremljeni do kraja godine, a prva sredstva koristiće se već početkom 2012. godine. Rok za završetak celokupnog programa je četiri godine od dana stupanja na snagu ugovora o kreditu.

Sektor EPS-a za odnose s javnošću

You may also like...