Šabac bez opasnog otpada

Povodom predaje 11.111 potpisa građana Šapca prikupljenih u akciji Za Šabac bez opasnog otpada, u Holu Narodne Skupštine Republike Srbije narodni poslanik Ivan Karić održao je 16. marta konferenciju za štampu.

KZS Sabac bez opasnog otpada

Predsednik Zelenih Srbije GO Šabac dr med. Dejan Pavlović je istakao da su Zeleni u Šapcu sproveli akciju ZA ŠABAC BEZ OPASNOG OTPADA podstaknuti prošlogodišnjim poplavama i saznanjima da se u pogonima Zorka Holdinga u restrukturiranju nalaze ogromne količine uskladištenog opasnog otpada starog i više od dve decenije, Zeleni u Šapcu sproveli su akciju ” Za Šabac bez opasnog otpada”.

  • Tokom ove akcije prikupili smo 11.111 potpisa gradanki i građana što predstavlja 20% gradske populacije Šapca. Građani koji su se potpisali, ali i oni koji su na druge načine dali podršku ovoj akciji, traže da se ova ekološka bomba izmesti iz Šapca sto pre – istakao je dr med. Dejan Pavlović, predsednik Zelenih Srbije GO Šabac.

Broj potpisa 11.111 se sastoji od pet jedinica. Ove jedinice kao najniže ocene, Zeleni Srbije su dodelili:
1. akutelnom Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine koje zatvara oči pred ovim problemom.
2. nadležnim inspekcijskim organima koji decenijama nisu obavljali svoj posao pa smo zbog nepoštovanja zakona dosli u situaciju da su nagomilane hemikalije tokom prošlogodišnjih poplava pretile da ugroze ne sarno Šabac već i šire područje Balkana.
3. svima koji su u prethodnim ministarstvima koja su se bavila životnom sredinom, kršeći zakon i Ustav Republike Srbije, onemogućavali da građanke i građani budu informisani ne samo o vrsti i količinama opasnih hemikalija, nego i o tome da te hemikalije uopšte i postoje. Danas znamo da su te hemikalije tu gde jesu, ali i dalje ne znamo njihov tačan sastav. Možemo samo da nagađamo čime ćе sve biti zagađeni zemljište, voda i vazduh u slučaju bilo kakvog akcidenta.
4. Višedecenijski opasni otpad postoji širom Srbije. Zbog toga, četvrtu jedinicu dajemo kompletnoj Vladi na čelu sa Aleksandrom Vučićem i tražimo od njih da pitanje opasnog otpada na teritoriji cele Srbije uvrste na listu prioritetnih ciljeva ove Vlade.
5. Petu jedinicu dodeljujemo svima nama – zbog naše niske ekološke svesti. Građani Srbije još uvek ne shvataju da zaštita životne sredine mora biti prioritet jer zagađenje sve više utiče na osnovne ljudske potrebe: vazduh koji udišemo, vodu koju pijemo, zemljište na kome gajimo našu hranu. Zato u retkim prilikama traže odgovornost za ekološke katastrofe koje su sve češće u Srbiji.
Zeleni Srbije ćе, u saradnji sa Zelenim partijama Balkana i svojim evropskim partnerima, raditi i na kreiranju i sprovodenju zelenih politika koje ćе omoguciti da Srbija i сеlа naša Planeta budu dostojan dom i sledećim generacijama, kao što su bili i nama.

You may also like...