Novo rešenje za čišćenje izlivene nafte? Sunđer!

Oleo Sponge

Oleo Sunđer – Argonne Nationalne laboratorije

Naučnici su izmislili novi sunđer koji bi potencijalno mogao da pomogne u čišćenju izlivane nafte.

Sunđer nazvan Oleo Sponge, koji izgleda kao jastuk na baštenskoj stolici, može da se iscedi za ponovno korišćenje a ulje iz njega oporavi – rekli su istraživači Argonne Nationalne laboratorije pri američkom Ministarstvu energetike (DOE).

Na testovima u gigantskom tanku sa morskom vodom u National Oil Spill Response Research & Renewable Energy Test Facility (OHMSETT), sunđer je navodno uspešno prikupljao dizel i sirovo ulje sa površine ali i iz dubljih slojeva vode.

Istraživači kažu da bi sunđer mogao potencijalno da se koristi rutinski za čišćenje brodogradilišta i luke, gde se dizel i ulje nagomilavaju od brodskog saobraćaja.

  • Oleo sunđer nudi niz mogućnosti koje su, koliko znamo, bez presedana. Materijal je izuzetno čvrst. Probali smo stotine testova, cedili smo ga svaki put i upšte se nije raspao. Ova tehnika nudi ogromnu fleksibilnost i može se prilagoditi drugim vrstama čišćenja pored ulja u morskoj vodi. Možete dodati drugačiji molekul kako biste zuhvatili bilo koju specifičnu supstancu koja vam je potrebna – rekao je ko-pronalazač Seth Darling, član Instituta za molekularno inženjerstvo Univerziteta u Čikagu,

Tim traži mogućnosti za komercijalizaciju materijala i poziva zainteresovane za licenciranje tehnologije ili saradnju sa laboratorijama u daljem razvoju proizvoda.

Izvor: Energy Live News

You may also like...