Uređene kragujevačke planinarske staze

Projekti kragujevačkih ekoloških udruženja, finansirani sredstvima lokalnog Fonda za zaštitu životne sredine zašta je izdvojeno oko 1,6 miliona dinara, počeli su da se realizuju. Među tim projektima je i uređenje kragujevačkih planinarskih staza koje uspešno realizuje planinarski ekološki klub Gora.

česma

U okolini Kragujevca na širem prostoru Žeželja i Bešnjaje, nalazi se više izletišta koja su dobrim delom zaboravljena, a da bi se ponovo koristila potrebno je da se povežu planinarskom stazom. Planinarsko ekološki klub Gora, promovisanjem staze Ždraljica – Žeželj – Bešnjaja, pored reafirmacije staze i izletišta, podizanja nivoa ekološke svesti kod građana, želi i da ovaj deo Šumadije poveže sa Evropskim pešačkim putem. Ovim projektom predviđeno je i trasiranje cele kragujevačke planinarske staze, kao i staza do izvora koji se uređuju.

Zoran Obradović- predsednik Planinarkog ekološkog kluba Gora

Zoran Obradović- predsednik Planinarkog ekološkog kluba Gora

  • Na Bukorovcu postoje dva izvora, koji smo projektom obuhvatili da se urede, obnovili smo Đurinu česmu koja je već postojala, a drugi – prema rečima Zorana Obradovića predsednika Planinarkog ekološkog kluba Gora, je izvor pod vrhovima gde su se mnogi meštani snabdevali vodom. Ovi izvori su bili napušteni skoro tridesetak godina, a u obnovi su nam pomogli i šumari. Želja nam je da obnovimo i Dom na Bešnjaji, jer je ovaj prostor vazdušna banja – i dodaje da im u svemu tome pomaže evropska asocijacija jer je želja da se ovaj deo Šumadije poveže sa Evropskim pešačkim putem.

klupe i stolovi uz planinarsku stazu

Ovim projektom, pored čišćenja dva izvora pitke vode na Bešnjaji, planirano je uređenje i obeležavanje pristupnih puteva i spajanje sa postojećom planinarskom stazom. Planirano je da u saradnji sa Srbijašumama pored svih tih izvora, budu postavljene klupe i stolovi. Inače, volonterskim učešćem u akcijama pošumljavanja, članovi Gore potvrđuju posvećenost očuvanju i unapređenju životne sredine svih važnijih izletišta u ovom delu Šumadije. U prošloj godini na prostoru Žeželja i Bešnjaje postavili su planinarske oznake, uklonili velike količine otpada, a urađena je i promocija staze. Za narednu godinu planiraju da nastave da prostor oko Žeželja i Bešnjaje što više približe gradu, zapuštene objekte ožive i obnove termalne izvore.

You may also like...